Хората в цяла Европа ще трябва да работят драстично по-малко часове, за да се избегне катастрофално затопляне на климата, освен ако не се стигне до радикално спиране на използването на изкопаеми горива и декарбонизиране на икономиката. Това показва ново проучване, цитирано от "Гардиън".

Изследването, проведено от мозъчния тръст Autonomy, показва, че работниците във Великобритания ще трябва да преминат към 9-часови работни седмици, за да може страната да има шанс да избегне затопляне над 2 градуса по Целзий при настоящите нива на изхвърляне на въглеродни емисии в атмосферата. Сходни намаления са установени като необходими в Швеция и Германия.

Крайнодесните евродепутати могат да застрашат политиката на ЕС за климата

Крайнодесните евродепутати могат да застрашат политиката на ЕС за климата

Популистките партии се очаква да вземат до една трета от местата в Европейския парламент

Констатациите се основават на данни на ОИСР и ООН за емисиите на парникови газове за всеки индустриален отрасъл в трите страни. Проучването е установило, че при сегашните равнища на въглеродните емисии, и трите страни ще трябва драстично да намалят работното време, както и че трябва да бъдат предприети спешни мерки за декарбонизиране на икономиката, за да се предотврати срив на климатичните условия.

Уил Строндж, директор на Autonomy, заяви, че изследването подчертава необходимостта от включването на намаления на работното време като част от усилията за справяне с извънредните ситуации в областта на климата.

"Превръщането в зелено, устойчиво общество ще изисква редица стратегии - по-кратка работна седмица е само една от тях", коментира той, допълвайки: "Това проучване и други изследвания в начална фаза в тази област трябва да ни дадат много храна за размисъл, когато обмисляме колко спешен е Зеленият нов курс и как трябва да изглежда."

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците

Проучването се съсредоточава върху емисиите, произведени от всяка индустрия във всяка от икономиките, но не взема предвид други екологични предимства на намаляването на работното време - от по-малко пътуване до по-малко произведени стоки и използвани ресурси.

Съществува нарастваща подкрепа в САЩ и Европа за така наречения Зелен нов курс, който цели бързо декарбонизиране на икономиката и създаване на сигурни и добре платени устойчиви работни места. Ускоряването на автоматизацията също доведе до нарастващи призиви за намаляване времетраенето на работната седмица.

Манфред Вебер: Само някои десни особняци отричат климатичните промени

Манфред Вебер: Само някои десни особняци отричат климатичните промени

Той направи коментара по време на телевизионен дебат с Франс Тимерманс