Наплив на отричащи климатичните промени крайнодесни депутати в Европейския парламент може да представлява "токсична" заплаха за политиката на ЕС в областта на климата след евроизборите. Такива притеснения имат високопоставени настоящи евродепутати и учени, пише британското издание "Гардиън".

Популистките партии се очаква да вземат до една трета от местата в Европейския парламент след евроизборите, като крайнодясната италианска партия "Лига" на Матео Салвини вероятно ще бъде най-голямата отделна партия, а френската крайнодясна партия "Национален сбор" на Марин льо Пен изпреварва "Република, напред!" на френския президент Еманюел Макрон в някои социологически проучвания.

"Алтернатива за Германия" отрича климатичните промени, заклейми "мошеничката" Грета Тунберг

"Алтернатива за Германия" отрича климатичните промени, заклейми "мошеничката" Грета Тунберг

16-годишната Грета била също "бавноразвиваща се"

Сътрудничеството между раздразнителните крайнодесни сили далеч не е гарантирано, но онези, които са в центъра на съюза, който Салвини се опитва да създаде с Льо Пен, унгарския премиер Виктор Орбан и полската партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, разглеждат действията за климатичните промени като потенциална бариера пред икономическия растеж, задвижван от изкопаемите горива.

Докато се задават ключови решения относно целите на Европейския съюз за емисиите, нарастват опасенията, че крайнодесните могат да блокират или разводнят действията на ЕС в областта на климата.

Александър Кариус, който е директор на мозъчния тръст Adelphi, чието седалище е в Берлин, коментира: "Климатичната политика ще бъде новото бойно поле между демократичния център и десните популисти, атакуващи институции и поставящи под въпрос научната основа на вземането на решения. Предизвикателството пред демократичните партии ще бъде да намерят отговор на това."

Ирландия стана втората страна, която обявява извънредно положение с климата

Ирландия стана втората страна, която обявява извънредно положение с климата

Ирландия последва примера на Великобритания

Говорителят на британската Лейбъристка партия в Европейския парламент Себ Данс подчерта: "Те (популистите) ще се опитат да бъдат разрушители и саботьори. Ако спечелят достатъчно места в Европарламента, опасението ми е, че ще действат като магнит, премествайки политическия център надясно."

Един силен популистки вот би могъл също да "доведе до лоши кандидатури от страните членки за постове в Европейската комисия", добави той и посочи: " Тази комбинация може да е доста токсична."

По-голям брой евродепутати популисти биха спечелили по-голяма видимост и достъп до ресурси. Те също така биха имали повече влияние в битките за избиране на представители в Европейската комисия, членове на комисии към парламента, докладчици и законодателни изменения.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел отбеляза, че в момента не е в позиция директно да се присъедини към тази група

"Тонът в дискусиите ще се промени", предупреди Кариус, допълвайки: "Политиката на ЕС в областта на климата и дебатът за нивото на амбиция на мерките в следващия Европейски парламент ще бъдат значително намалени."

Проучване на Adelphi през февруари установи, че популистки групи са използвали предизборната кампания, за да засилят говоренето за несъгласието сред учените по отношение на климатичните промени, суверенитета, икономическите загуби и многостранния глобален елит, за да се противопоставят на Парижкото споразумение за климата.

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците