Джъстин Трюдо номинира жена от коренното население за член на Върховния съд на Канада, което е знаково назначение след десетилетия на критики за липсата на представителство на коренното население във върховния съд на страната.

В петък министър-председателят обяви, че Мишел О'Бонсуин е избрана да заеме предстоящото свободно място в съда, съобщи в. "Гардиън".

О'Бонсуин, абенаки, е съдия във Висшия съд на Онтарио в Отава от 2017 г. насам. Тя също така е преподавала право в Университета на Отава, а преди това е работила в правни служби на различни институции.

Партията на Джъстин Трюдо остава на власт до 2025 година

Партията на Джъстин Трюдо остава на власт до 2025 година

Либералната партия спечели изборите през септември, но не успя да си осигури мнозинство в парламента

Франкофонката беше избрана след предстоящото пенсиониране на съдия Майкъл Молдавър.

"Убеден съм, че съдия О'Бонсуин ще донесе безценни знания и принос към най-висшия съд на нашата страна", заяви Трюдо в изявление, като добави, че тя е била избрана чрез "открит, надпартиен" процес.

За разлика от изслушванията в Съединените щати, при които възгледите на съдиите се проверяват под лупа, а сенаторите често използват процеса, за да стимулират собствените си политически амбиции, процесът в Канада е далеч по-малко оспорван.

Следващата седмица парламентарната комисия по правосъдие ще се събере, за да изслуша министъра на правосъдието и ръководителя на независимия консултативен съвет за назначаване на съдии във Върховния съд на Канада. След това О'Бонсуин ще отговори на въпросите на комисията и на Сената.

Канада първа подкрепи Швеция и Финландия за НАТО

Канада първа подкрепи Швеция и Финландия за НАТО

Всички 30 съюзници от НАТО днес подписаха протоколите за присъединяване

Номинацията на О'Бонсуин е второто знаково назначение в съда. През 2021 г. Трюдо избра Махмуд Джамал за съдията, превръщайки го в първото цветнокожо лице, влизащо като съдия във Върховния съд.