Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро предупреждение към американския Конгрес: Ако не одобрите помощ за Украйна сега, Киев може да загуби войната до края на годината, съобщава Politico.

"С тласъка, който би дошъл от военна помощ, както практически, така и психологически, украинците са напълно способни да се задържат до 2024 г. и да пробият арогантния възглед на Путин, че времето е на негова страна, каза той. Но ако това не стигне до Конгреса, картината е много по-страшна, продължи той. Съществува много реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на 2024 г. или поне да поставят Путин в позиция, в която по същество да диктува условията на политическо споразумение."

Това е може би най-силното предупреждение от високопоставен служител на администрацията досега по отношение на войната, идващо в момент, когато официални лица в Киев предупреждават, че задаващата се руска офанзива през лятото - която ще доведе до огромни вълни от войски, нахлуващи в Украйна - може да надвие борещите се войници на Киев.

Столтенберг: Украйна не може да чака повече

Столтенберг: Украйна не може да чака повече

Забавянията в доставката на боеприпаси ще позволят на Русия да натисне по фронтовата линия

Забележките на Бърнс идват ден след като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разкри своя дългоочакван пакет чуждестранна помощ, който все още "виси на косъм", докато се опитва да осигури гласовете, необходими за започване на дебат.

Министърът на отбраната Лойд Остин също предупреди, че ако допълнителната програма се забави, съюзниците и партньорите "ще се запитат дали ние сме надежден партньор, или не".

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Камарата се опитва да раздели пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван в четири отделни законопроекта

Президентът Джо Байдън също каза, че силно подкрепя законопроектите, пуснати от Джонсън.

В продължение на месеци администрацията твърди, че неспособността на конгресмените да приемат помощта за Украйна е основната причина Киев да се бори на бойното поле.

Подкрепата на Украйна в момента е нещо повече от войната с Русия, каза Бърнс.

"Става въпрос и за Си Дзинпин в Китай, неговите амбиции и нашите съюзници и партньори в Индо-Тихия океан, каза той. Това наистина е въпрос на това дали нашите противници разбират или не нашата надеждност и решителност и дали нашите съюзници и партньори също разбират това."

Зеленски: Помощта за Украйна все още е ограничена

Зеленски: Помощта за Украйна все още е ограничена

Направи сравнение с положението в Близкия изток

Майк Джонсън съобщи по-рано тази седмица, че гласуването на законопроекта за помощта за Украйна ще се състои тази събота. Сенатът одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-тихоокеанския регион преди повече от два месеца. От тези средства Украйна има право на 60 милиарда долара.

Демократите в Камарата на представителите и Сената настояха, че най-ефективният подход би бил Камарата да приеме законопроекта за помощ, който включва средства за Украйна, както е приет от Сената, но поддръжниците на Тръмп републиканци се противопоставят на това.

Одобрението на помощта изисква съгласието на двете камари на Конгреса. Сенатът се контролира от поддръжници на президента демократ Байдън, а републиканците имат мнозинство в долната камара на представителите.

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Нов подход срещу руската агресия

Сенатът на Демократическата партия одобри пакета от помощи в началото на февруари, а освен демократите, половината от републиканското малцинство гласува "за".

Законопроектът най-вероятно лесно ще мине през долната камара на републиканците, но председателят Майк Джонсън отказва да го подложи на гласуване.

Киев и съюзниците му многократно предупредиха за недостиг на боеприпаси, който пречи на бойното поле. 

The Economist: Има шанс с руски активи Украйна да даде отпор на Москва

The Economist: Има шанс с руски активи Украйна да даде отпор на Москва

Инвестирането на паричните наличности на Русия би донесло 3,3 милиарда евро годишно чрез петгодишни германски фондове