Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е лидер на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), изрази желание Швеция да стане член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) преди предстоящата през юли среща на върха на Алианса.

Това съобщи ТАСС. Руската агенция се позова на външнополитическия съветник на Кемал Кълъчдароглу.

Ако опозицията спечели изборите през месец май и бързо състави правителство, тя възнамерява незабавно да одобри молбата на Швеция за членство в НАТО, според медията.

През месец май миналата 2022 година и Швеция, и Финландия подадоха молби за присъединяване към алианса, но Турция блокира процеса на присъединяване.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО?

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО?

Това застрашава ли сигурността на северното кралство?

На 4 април Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".