Военните, които се приземиха с турски хеликоптер в Александруполис, искали да кацнат в България. Недостигът на гориво обаче ги насочил към гръцкото летище. Това е станало ясно от изказване на адвоката по защитата на подсъдимите, съобщава кореспондентката на БНР.

Тя информира, че напрежението между Анкара и Атина за екстрадицията на военните расте. Утре те ще бъдат съдени за незаконно влизане в Гърция. Съдбата на турските военни се превърнала в сложен казус с неизвестни последствия за двустранните отношения между двете съседки.

Припомняме, че след неуспешния опит за преврат в петък срещу събота през нощта, 8 турски военни кацнаха в Александруполис и поискаха политическо убежище пред миграционните власти. Процедурата за това изисква време. Анкара пък настоява за незабавна екстрадиция.

Ако метежниците не бъдат екстрадирани „това няма да помогне на двустранните отношения“, предупреди турският посланик в Атина. Коментари „Турският посланик заплашва Гърция” се появили веднага в гръцките медии.

Наложило се е полицията да се намеси на първото заседание на съда в Александруполис. Наблюдатели по делото заплашвали турските военни с думите „Предатели, ще ви убием”. Полицаите ги отстранили, обясни адвокатът по защитата Василики Маринаки.

По думите й случаят е изключително сложен, особено от дипломатическа гледна точка. Тя подчерта, че разбира, че е много трудно за гръцкото правителство, защото не се знае какво може да се случи, ако отношенията с Турция са лоши. Самата Маринаки живеела близо до границата.

Опозицията и авторитетни гръцки магистрати оправиха предупреждение към правителството да спре по казуса. Според тях по този начин те компрометирали независимото гръцко правосъдие.

Безпокойството си от засилване на миграционната вълна заради събитията в Турция изрази гръцкият министър по миграция.

От охраната на морската граница успокояват, че засега не се отчита повишен интерес към гръцките острови в Егейско море.