Европейският съюз няма да предостави на Турция право за безвизови пътувания тази година, както бе предвидено в сделката за ограничаване на мигрантите. Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер, цитиран от „Ройтерс”. Причината са репресиите след осуетения военен преврат.

Почти 20 000 членове на полицията, администрацията, съдебната система и армия са били задържани или отстранени от длъжност от петък вечерта насам. В нощта на опита за преврат бяха убити над 200 души. Тогава част от въоръжените сили опита да превземе властта.

Йотингер уточнява, че законопроектът за отпадане на изискванията за визи за турците се обсъжда в Европейския парламент.

„Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизови пътувания преди края на тази година”, посочи еврокомисарят, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, ключова движеща сила за мигрантската сделка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да отговори на загрижеността на Европейския съюз относно принципа на върховенството на закона, допълни Йотингер. Той посочи, че това изглежда не се случва в момента.

Йотингер критикува скорошното решение на Анкара да премахване на депутатския имунитет, конституционна промяна, вероятно за да премахне прокюрдската опозиционна партия от парламента. Той отправи критики и към турското правителство за затваряне на опозиционни вестници и заплахите към журналисти, които критикуват политиките на правителството.

Йотингер е категоричен, че е недопустимо хиляди съдии, които не се харесват на правителството, да бъдат уволнявани. По думите му независимостта на съдебната власт е огромен актив.

Смъртното наказание е несъвместимо с нашите ценности и нашите договори. Никоя държава не може да стане член на ЕС, ако въвежда смъртно наказание”, категоричен е еврокомисарят.