Властите в Турция са арестували четирима души по подозрение в шпионаж в полза на Франция, съобщава турското издание "Дейли Сабах".

Уточнява се, че заподозрените "са събирали информация за вътрешната работа на консервативни организации, религиозни групи и Дирекцията по вероизповеданията (Дианет) в Турция, както и за нейните служители".

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Макрон "скочи" на Турция заради Либия

Играе опасна игра и нарушава ангажименти

Според вестника арестуваните са използвали фалшиви лични карти, за които се твърди, че принадлежат на агенти на националното разузнаване на Турция. Те твърдят, че са събирали данни за терористични групировки, включително за терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

По-специално се отбелязва, че един от заподозрените, Метин Йоздемир, е бил завербуван от френските военни, когато е служил в Афганистан. След завръщането си във Франция Йоздемир започнал работа в Генералното консулство на Франция в Истанбул, а след известно време, през 2013 г., се срещнал с мъж, "тясно свързан" с Френската дирекция за външна сигурност (френското външно разузнаване). Според съобщенията той обещал на Йоздемир в замяна на "малко информация" да помогне при постъпването на служба в Чуждестранния легион на Франция.

По собствените му признания, Йоздемир е събрал и предал на френските власти информация за 120 лица, включително имами. Отбелязва се също, че той привлякъл още трима души към шпионските дейности.

Макрон видя "мозъчната смърт" на НАТО в турско-френския инцидент край Либия

Макрон видя "мозъчната смърт" на НАТО в турско-френския инцидент край Либия

Той определи инцидента за неприемлив