Турция може да разгледа отделно кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред "Хабертюрк", съобщава ТАСС.

Той подчерта, че Анкара не е против разширяването на Алианса.

"Няма фундаментални възражения от наша страна срещу Финландия или Швеция, но те трябва да вземат предвид нашите опасения. Вярно е, че обмисляме възможността да разгледаме техните заявления поотделно. Нашият президент посочи, че по отношение на Швеция Турция може да има различна позиция", отбеляза Чавушоглу.

Все още няма официално решение за разделяне на кандидатурите.

"Ако това се направи, тогава ще ги разгледаме поотделно. Смятам, че би било справедливо да разделим страните на проблемни и по-малко проблемни. Но нашата цел не е да вбиваме клин между тези държави. Нашата позиция се основава на обективна преценка относно начина, по който нашите искания и опасения са удовлетворени", обясни дипломатът.

Швеция и Финландия очакват членството в НАТО през лятото

Швеция и Финландия очакват членството в НАТО през лятото

Въпреки възраженията на Турция

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да даде различен отговор на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Той отбеляза, че "ако е необходимо, Анкара може да изпрати различно послание по отношение на Финландия" и тогава "Швеция ще бъде шокирана". Но в същото време Хелзинки не трябва да повтаря грешките, които Стокхолм направи, подчерта още президентът.

В момента процесът по одобрение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединяването на двете страни към НАТО е необходимо одобрението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

По-рано Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Турция натъртва, че няма да напуска НАТО

Турция натъртва, че няма да напуска НАТО

Анкара е изненадана, че се говори за излизането ѝ от Алианса