Турция върна своя посланик в Швеция Зергюн Корутюркз, след като преди две седмици го беше извикала в Анкара за консултации. Te бяха провокирани от решението на шведския парламент, който призна в четвъртък избиването на стотици хиляди арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид, съобщи АФП.

От своя страна премиерът Реджеп Ердоган дори отмени планираната за 17 март визита в Стокхолм и разкритикува решението.

В началото на март комисията по международни отношения в американския Конгрес прие резолюция с подобно съдържание и предизвика гневната реакция в Анкара.

Обтегнатите двустранни отношения се нормализираха след като правителството на Швеция даде ясен сигнал, че ще окаже материална помощ за реформите в Турция, насочени към интеграция с ЕС.

В изявление на шведското правителство, публикувано в интернет сайта му, се казва, че в рамките на споразумението за стратегическо сътрудничество между Турция и Швеция, подписано на 21 януари, то ще подпомогне не само политически, но и материално реформения процес в Турция.

Помощта ще бъде насочена към публичния сектор и правната област, както и към по-широкото включване на жените в процеса на демократизация.