Убийството на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи през 2011 г. беше военно престъпление. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

През 2011 г., след като избухна гражданската война в Либия, многостранна коалиция, състояща се предимно от страни членки на НАТО, започна военна интервенция в страната с обявената цел да бъде установено незабавно прекратяване на огъня. Операцията доведе до ескалация на конфликта в страната и последвалото ликвидиране на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.

Това беше грешка не защото те нарушиха мандата на Съвета за сигурност на ООН, който предлагаше затваряне на либийското въздушно пространство, като не се позволяваше на авиация да лети. НАТО просто бомбардира Либия, летейки в това въздушно пространство и накрая Кадафи беше зверски убит. По който и начин да гледате на това, това също така е военно престъпление”, изтъкна Лавров.

Нестабилността в страната доведе до „избуяването” на многобройни ислямистки екстремистки и терористични групировки, особено ДАЕШ („Ислямска държава”), които извършиха серия нападения върху либийска петролна и друга инфраструктура.  

През декември 2015 г. съперничещите си правителства в Либия се споразумяха да създадат правителство на националното единство и да сложат край на политическите боричкания.