Политиката на холандското правителство по отношение на коронавируса получи сериозен удар, след като съдът му нареди да премахне спорния нощен полицейски час, целящ да ограничи разпространението на COVID-19, предаде "Ройтерс".

Съдът в Хага постанови, че на мярката ѝ липсва правилно правно основание, тъй като правителството не е изяснило защо е необходимо да се използват извънредни правомощия на този етап от пандемията.

Над 1 милион заразени с COVID-19 в Нидерландия

Над 1 милион заразени с COVID-19 в Нидерландия

Страната се бори с пандемията

Холандската информационна агенция ANP уточни, че правителството е поискало от съда да отложи присъдата си, докато не бъде разгледана жалба. Съдът ще се произнесе по това искане по-късно днес.

Правителството беше заявило, че полицейският час бил необходим, за да се предотврати ръст на новозаразени заради по-заразни нови мутации на вируса, но съдът застана на страната на група, която е против блокадата, като намери за неоправдано ограничаването на личната свобода.

Полицейският час, който позволява само на хора с належаща нужда да бъдат на открито между 21:00 и 4:30 сутринта, беше удължен миналата седмица поне до 3 март.

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Бунтуват се крайнодесни, хулигани, антиваксъри и хора трупали гняв с десетилетия

"Полицейският час се основава на закон за извънредни ситуации, който няма време за дебати с парламента", отбелязват от съда, като допълват: "В този случай нямаше такава належаща нужда. Такива широкообхватни мерки трябва да се основават на съответни закони."

Съдът посочи, че присъдата не означавала автоматично, че полицейският час ще бъде отменен, тъй като това трябва да бъде решено правителството.

Ала полицията ще се съобрази с решението, увериха от полицейския синдикат пред ANP, като добавиха, че това повдига въпроси относно валидността на почти 15 000 глоби за нарушаване на полицейския час, наложени през последните две седмици.

Правителството на Нидерландия се зарича да не отстъпва пред бунтуващата се "измет"

Правителството на Нидерландия се зарича да не отстъпва пред бунтуващата се "измет"

"Измет върши това", а не истински протестиращи"

Полицейският час, първият в Холандия след Втората световна война, предизвика няколко дни безредеци от протестиращи срещу блокадата, след като беше въведен на 23 януари.

Делото беше заведено от групата за борба с мерките срещу коронавируса Viruswaarheid, която по-рано претърпя поредица от загуби в съда.

"Ще направим купон тази вечер", каза ръководителят на Viruswaarheid Вилем Енгел пред холандското обществено радио, като подчерта: "Доволен съм и съм облекчен, че все пак съществува правосъдие в Холандия."

Полицейският час е част от блокада, в която барове, ресторанти и магазини, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени от месеци.

Протестите в Нидерландия срещу локдауна продължават

Протестите в Нидерландия срещу локдауна продължават

Най-малко 150 души са арестувани