Украйна ще направи всичко по силите си, за да завърши процеса на постигане на пълноправно членство в Европейския съюз (ЕС). Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви това във вторник, по време на първата междуправителствена конференция на ниво министри за започване на преговори за присъединяване, съобщава "Укринформ".

"Хиляди от най-добрите синове и дъщери на Украйна са дали живота си за независима Европа, Украйна. Прекланям глава пред паметта на загиналите украински герои. Прекланям глава в знак на благодарност към украинските военни, че направиха този ден възможен, че позволиха на Украйна да започне този преговорен процес, който в крайна сметка ще доведе до нашето членство в Европейския съюз. Ще направим всичко по силите си, за да постигнем това", каза Шмигал.

ЕС има план как да заобиколи вето на Унгария върху помощта за Украйна

ЕС има план как да заобиколи вето на Унгария върху помощта за Украйна

Съюзът иска да използва приходите от замразените руски активи за Киев

В същото време той подчерта, че има още много работа за вършене по пътя към присъединяването.

"Готови сме за това, демонстрирахме, че можем да се движим бързо и да постигнем невъзможното. Днешното събитие ясно показва това", каза Шмигал.

Украинският премиер изрази увереност, че европейските партньори ще възприемат положително официалната преговорна позиция на Украйна. Бъдещото членство на Украйна е най-добрият отговор на Европа на настоящите предизвикателства и уникална възможност за укрепване на Европейския съюз, каза той. Вярваме, че оказването на помощ на Украйна в победата над руския агресор и преодоляването на предизвикателствата на следвоенното възстановяване може да се превърне в най-голямото постижение на Европа", подчерта Шмигал.

Според него, силна Украйна е невъзможна извън ЕС, както силен ЕС не е възможен без Украйна.

"Днес бележи началото на нова глава в отношенията между Украйна и Европейския съюз, каза той. Стартът на преговорите е важна стъпка към нашата обща голяма Победа. Заедно ще победим, заедно ще изградим сигурна, просперираща и силна Европа от Лисабон до Луганск", обобщи министър-председателят.

Припомняме, че преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз започнаха на първата междуправителствена конференция в Люксембург на 25 юни.

Украйна се надява на силно решение на срещата на върха на НАТО

Украйна се надява на силно решение на срещата на върха на НАТО

Ако липсват силни решения за Украйна, срещата щяла да е безполезна

По-рано през юни 12 държави от Европейския съюз подписаха писмо, предлагащо да се започнат официални преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС до края на юни.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди по-рано на конференцията за възстановяването на Украйна, че Киев е изпълнил всички необходими стъпки, за да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на юни.

Белгия ще председателства ЕС до края на юни, след което тази роля преминава към Унгария, чиито власти поддържат тесни връзки с Русия и многократно са се изказвали скептично за перспективите за европейска интеграция на Украйна.