Украйна и Европейската комисия удължиха споразумението за либерализация на товарните превози, позволявайки на украински товари да влизат в ЕС без разрешително за още една година, каза в четвъртък премиерът на Украйна, цитиран от "Ройтерс".

Денис Шмигал написа в публикация на социалната медийна платформа X, че споразумението предвижда възможност за автоматично удължаване до края на 2025 г.

"Това е важна стъпка към интегрирането на Украйна в зоната на ЕС, увеличаване на украинския износ и европейския внос, укрепване на икономиката и стабилността", каза Шмигал в социалната платформа X.

Украйна и Европейският съюз подписаха споразумение за свободен режим на 29 юни 2022 г. и подновяваха споразумението всяка година.

Споразумението отменя изискването украинските превозвачи да получават съответните разрешителни за двустранен и транзитен транспорт към ЕС и избягва спирането на износа на украински продукти през пътните контролно-пропускателни пунктове.

Режимът беше критичен в ситуация, в която украинските черноморски пристанища, ключови за вноса и износа, бяха блокирани след руската инвазия през февруари 2022 г.

Рязкото увеличаване на трафика през границите на Украйна с ЕС обаче предизвика протести от превозвачи в съседни страни, включително в Полша, Франция, Германия , Испания, Гърция и Италия, които се оплакаха от ниските цени и високите разходи, евтиния внос и ограниченията от инициативата на ЕС за Зелената сделка за изменението на климата.

Първоначално протестът засегна три пункта, но след това беше разширен до четири.

Блокадата срина износа на храни от Украйна, взе и жертви сред украински шофьори на камиони.

Фермери протестират срещу Зелената сделка в Брюксел

Фермери протестират срещу Зелената сделка в Брюксел

Те изразиха несъгласие с екологичните политики на ЕС