През последното денонощие украинските военновъздушни сили са нанесли пет удара по личен състав, боеприпаси и бойна техника на противника.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

Руските войски продължават да атакуват гражданска инфраструктура и цивилни жилища в цяла Украйна - в нарушение на международното хуманитарно право и законите на войната.

През последното денонощие противникът е нанесъл пет въздушни удара и над 40 пъти е открил огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

Одеса може да остане без електричество 2-3 месеца

Одеса може да остане без електричество 2-3 месеца

1.5 милиона жители на Одеска област са без електрозахранване

Заплахата от удари върху енергийната система на Украйна и критичната инфраструктура продължава да съществува в цяла Украйна.

Във волинското и полиското направление ситуацията остана почти непроменена. Не са открити признаци за формиране на противникова настъпателна групировка.

В Слобожанско направление руските войски са открили огън по Стрилеча, Красне, Старица, Вовчански хутори, Охримовка, Амбарне, Дворичанске, Фихоливка, Дворична и Купянск в района на Харков.

В купянското и лиманското направление руските окупатори са нанесли огневи щети край Макеевка, Площанка, Невске и Червонопопивка в Луганска област и Терни, Колодязи, Заричне, Диброва и Яковловка в Харковска област.

В направленията на Бахмут и Авдиевка руските нашественици продължават опитите си да пробият отбраната на украинските сили. Противникът използва танкове и артилерия за откриване на огън по 26 населени места, включително Верхньокамянске, Васюковка, Соледар, Бахмут, Клишчиевка, Била Гора, Авдиевка, Опитно, Красногоровка и Маринка в Донецка област. Освен това руските войски нанесоха въздушен удар край Клишчиевка.

Украйна: Русия се активизира в Донецка и Луганска област

Украйна: Русия се активизира в Донецка и Луганска област

Обстрели по Херсонска област

В новопавловското направление руските окупатори държат отбраната и обстрелват с минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия украинските позиции край Велика Новосилка, Золота Нива, Павловка и Въгледар в Донецка област.

В Запорожка посока руските войски са открили огън по Времивка в Донецка област, а в Запорожка област - Темировка, Олхивске, Хуляйполе, Дорожнянка, Орихов, Новоандриевка, Щербаки, Лобкове и Плавни.

В посока Херсон руските нашественици обстрелваха селища Гавриловка, Дудчани, Качкаровка, Змиевка, Берислав, Ивановка, Зеленовка, Инженерне, Антоновка и Днепровске и град Херсон.

Руските окупационни власти принуждават украинските граждани във временно окупираните райони да получат руски паспорти. Такива мерки продължават в района на Мелитопол в Запорожка област. Украинските гривни постепенно се изтеглят от обращение в търговските вериги и хората са принудени да преминат към руски рубли.

Руските представители се опитват финансово да насърчат местното население към колаборационизъм, предоставяйки парична помощ на пенсионери в размер на общо 10 000 рубли и налагайки по-висока заплата на лоялните местни жители, които са се съгласили да работят в институциите.

10 000 имена: Какво е известно за руските загуби в Украйна

10 000 имена: Какво е известно за руските загуби в Украйна

Според най-консервативните оценки действителните загуби на руската армия и Росгвардия в Украйна надхвърлят 20 00 души