Украинските власти отмениха "сухия закон" в контролираната от Украйна част на Херсонска област за един месец, за да помогнат на икономиката на региона да се възстанови. Това се казва в изявление на властите в Херсон.

"От 15 март се разрешава търговията с алкохолни напитки в обекти за търговия на едро, дребно и ресторанти от 10 до 15 ч.", се казва в съобщението.

"Това не беше лесно решение на Съвета по отбрана. В района има много хора с оръжия, постоянни обстрели и цивилните трябва трезво да се отнасят към опасността.

В същото време процъфтяването на нелегалната търговия, директните доставки от Николаев и дори появата на т. нар. алкомбанди (алкохолни банди) значително влошават криминогенната и икономическата обстановка", обясни началникът на Херсонската администрация Александър Прокудин.

Ще остане забранена продажбата на алкохол на военни и служители на правоохранителните органи.

Продажбата и производството на алкохол са забранени в Херсон през ноември 2022 г., когато градът е освободен от руската окупация.

Законът за военното положение в Украйна предвижда забрана на продажбата и производството на алкохол.

Верига казина финансирала окупационните власти на Херсон

Верига казина финансирала окупационните власти на Херсон

Украинската полиция е извършила около 40 обиска и е конфискува около 1 млн. гривни (около 25 000 евро)

След руската инвазия забраната е наложена в почти всички региони на Украйна с изключение на Днепър и Запорожие. Там продажбата на алкохол е ограничена, но не е напълно забранена.

В другите региони ограниченията върху продажбата на алкохол бяха наложени от местните власти по различни начини. Например през март миналата година в Киев в продължение на един месец беше в сила пълна забрана за продажба на алкохол. След това беше разрешено да се продава от 11 до 16 ч., а това ограничение беше отменено през май.

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Или как украински граждани допринесоха за най-големия военен неуспех на Кремъл

В Чернигов алкохол не можеше да се купи в продължение на общо три месеца. В Тернопол това беше повече от месец и половина. В Одеса и Лвов пълната забрана беше в сила в продължение на един месец, а след това в тези градове можеше да се купува само твърд алкохол.