Украйна ше поиска от Индия хуманитарна помощ и оборудване за ремонт на енергийната инфраструктура, повредена по време на инвазията на Русия, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи чрез посещение на украинския заместник-министър на външните работи Емине Джапарова в страната в понеделник.

Индия, която тази година е председател на Г-20, отказа да обвини отколешния си съюзник Русия за нахлуването ѝ в Украйна и потърси дипломатическо решение на конфликта, като същевременно увеличи покупките си на руски петрол.

Джапарова, чиято визита в азиатската страна ще бъде първото посещение там на министър от украинското правителство след инвазията на Русия, ще призове Индия да изпрати "силно послание за мир" на руския президент Владимир Путин, който се очаква да посети страната през юли за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, както и през септември за срещата на върха на Г-20.

Индия не покани Украйна на срещата на Г-20 тази година

Индия не покани Украйна на срещата на Г-20 тази година

Поканите зависят от страната-домакин

"Украйна поиска от Индия повече хуманитарна помощ, включително фармацевтични продукти, медицински пособия и енергийно оборудване за ремонт на енергийна инфраструктура, повредена по време на войната, като се очаква двете страни да обсъдят и предоставянето на такава подкрепа", пише в. "Хинду", позовавайки се на дипломатически източници.

Вестникът отбелязва, че окончателните договорености за посещението на Джапарова все още се обсъждат. Очаква се тя да отправи покана към индийския премиер Нарендра Моди да посети Киев.

САЩ се надяват Индия да убеди Русия и Украйна за диалог

САЩ се надяват Индия да убеди Русия и Украйна за диалог

Вашингтон заасега не вижда желание от Москва да участва в преговори за траен мир

По време на разговорите с индийското правителство Джапарова ще разшири мирната формула от десет точки на украинския президент Володимир Зеленски и ще призове Индия да присъедини своя "решаващ глобален глас" към изграждането на консенсус в своя полза, пише още изданието.

Украйна се стреми към покана за участие в срещите на Г-20 и Зеленски да има възможност да говори пред лидерите на Г-20 по време на срещата на върха, отбелязва вестникът.

Индийският съвет по световни въпроси - базиран в Ню Делхи мозъчен тръст, съобщи в Туитър, че ще бъде домакин на разговор с Джапарова във вторник.