Украйна е предложила да се използва въздушното пространство над Крим за въздушни операции на НАТО, информира руската агенция "Новости". 

Днес украинският министър на инфраструктурата Владислав Криклий е провел разговори със заместник генералния секретар на Алианса по въпросите на отбранителната политика и планирането Патрик Търнър. Той припомнил за обновения бюлетин на EASA (Европейска агенция за безопасност на полетите), според който така нареченият Симферополски  район за полетна информация (РПИ) е признат за неопасен. Криклий също така е призовал за обмисляне на отмяната на ограниченията на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ за полети в тази зона.

Украйна се обърна към Интерпол заради летящите до Крим самолети

Украйна се обърна към Интерпол заради летящите до Крим самолети

При това за всички самолети, летели до Крим от 2014 г. насам

РПИ Симферопол е, според класификацията на Киев, аеронавигационна зона, която включва Херсонска област, полуостров Крим и цялата централна част на морето.

"Предлагаме да се използва тази част от въздушното пространство за въздушни операции на НАТО за транспортиране на войски, оборудване, товари и други подобни. Надяваме се на подкрепата на НАТО при наблюдението на въздушната ситуация по границата с Русия", цитира думите на Криклий пресслужбата на неговото ведомство.

В същото време той отбеляза, че Украйна се придържа към избрания курс на интеграция в евроатлантическите системи за колективна сигурност.

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Киев вече бил направил "много за това"

"Едно от важните направления на такава интеграция е участието на Украйна в програмата на НАТО за обмен на данни за въздушното движение. В съвременните условия е важно да се засили контролът на гражданския въздушен трафик и да се реагира на кризисни ситуации в Черноморския регион и зоната на антитерористичната операция", добави министърът.

Наскоро министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви, че Киев работи за разширяване на сътрудничеството с НАТО в Черноморския регион. За 2021 г. се планира провеждането на няколко съвместни учения, включително маневри в Одеса под наслов "Нерушима устойчивост".

Украйна арестува 32 кораба за посещения в пристанищата на Крим

Украйна арестува 32 кораба за посещения в пристанищата на Крим

Това подкопавало суверенитета на Украйна

През декември 2014 г. Върховната рада (украинския парламент) се отказа от необвързания статут на Украйна. През юни 2016 г. бяха приети закони, определящи членството в НАТО като външнополитическа цел на страната. През февруари 2019 г. парламентът промени Конституцията, закрепвайки курса на държавата към европейска интеграция и присъединяване към Алианса.

Украйна стана шестата държава, получила статут на партньор на НАТО с разширени възможности. По-рано този статут беше предоставен на Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция. Статусът на партньор с разширени възможности беше въведен през 2014 г. за изграждане на по-дълбоки, по-специализирани двустранни отношения.

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

В окупиран Крим действията на Киев бяха наречени политически блъф