Руска хиперзвукова ракета удари "района" на голямата военновъздушна база в Староконстантинов в Украйна тази сутрин, съобщава "Ройтерс".

Такова необичайно признание направи Киев.

Най-новият удар по летището в Староконстантинов в Хмелницка област в западната част на страната, което често е атакувано от Русия, се случи ден, след като нидерландският министър на отбраната заяви, че страната му ще достави на Украйна още изтребители F-16 през следващите месеци.

Украйна, която получи партида F-16 това лято след месеци на лобиране пред Запада, пази местонахождението на своите бойни самолети в строга тайна, за да ги защити от удари на далечни разстояния, които Русия нанася през цялата война.

Русия изстреля ракети "Кинжал" срещу Киев

Русия изстреля ракети "Кинжал" срещу Киев

Отломки са паднали в три района на украинската столица

Военновъздушните сили, които рядко разкриват за щети по военни цели, не уточниха дали ударът е причинил поражения на военната база. Признанието, че ракета е ударила околностите на съоръжението, обаче е необичайно.

Няма цивилни жертви или щети на критична инфраструктура, докладва губернаторът Сергей Тюрин.

По-рано беше съобщено, че две ракети "Кинжал" са били свалени и в района на Киев. Отломки са паднали в три района на столицата, но няма данни за големи щети или жертви.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 32 руски дрона, а други 37 са изчезнали от военните радари, което предполага, че са били деактивирани от системи за електронна война.

Русия нанася ракетни удари с голям обсег на Украйна през цялата война, която започна през февруари 2022 г. Атаките с дронове станаха редовни - почти всяка нощ.

Русия атакува Западна Украйна с ракети "Кинжал"

Русия атакува Западна Украйна с ракети "Кинжал"

Масирана атака и с дронове втора нощ поред