Русия разглежда ситуацията в Украйна като жизнено важна за себе си - за разлика от Запада. За западните страни ситуацията около Украйна е само въпрос на тактика, а за Русия - "това е съдба, въпрос на живот и смърт". Тезата е на Владимир Путин.

Държавната агенция ТАСС вади основни тези от пространното интервю на президента Владимир Путин за предаването на Павел Зарубин по "Россия-1". През целия ден от предаването "Русия. Кремъл. Путин" анонсираха няколко откъса, но очаквано дългото интервю на Путин съдържаше и допълни елементи, които заслужават внимание. От месеци руският президент не е сядал в стола на предаването, посветено всъщност на неговата власт, и пред любимия си журналист, но е логично да го направи в началото на предизборната кампания за президентските избори в Руската федерация.

В резюмето на ТАСС не се посочва руският президент да е коментирал смъртта на Алексей Навални, което би се следяло с особено внимание в този момент, но е много вероятно и самото интервю да е записано дни преди новината. А и руският президент изобщо да не коментира това, имайки предвид, че, докато Навални беше в кома и се лекуваше в Германия, Путин го спомена само като "германския пациент". 

Владимир Путин призна: Войната продължава от 2014 г.

Владимир Путин призна: Войната продължава от 2014 г.

Русия била готова да прекрати конфликта в Украйна по мирен път

Освен тезите за Украйна, мирните преговори и разочарованието на Русия, Владимир Путин коментира със съчувствие към американците своето интервю с Такър Карлсън, тъй като за тях не би било лесно да разберат "историческата част" - близо половинчасов монолог на Путин, посветен на историята на Русия.

"Мисля, че за западния слушател и зрител не беше лесно, особено за американците. Историята на Съединените щати датира отпреди 300 години, а тази на Русия - от 862 г., така че мисля, че не беше лесно за американската публика да я разбере."

Голям интерес към самото интервю, отчита Путин и на Запад и обяснява това с желанието на изключително много хора по света да получат "алтернативна гледна точка и да научат истината".

Кремъл отчита: Тъкър Карлсън - избран и употребен правилно

Кремъл отчита: Тъкър Карлсън - избран и употребен правилно

Целта Владимир Путин да бъде чут за Запад е постигната, отчита Дмитрий Песков

Пространна част от интервюто на Путин е свързана с икономическата тема, но предимно европейската, а не руската.

Отказът от руски газ в Европа Путин тълкува така: Те се надяваха, че ако не взимат руски газ, Руската федерация ще колабира по-бързо, отколкото ще настъпят необратими процеси. Но именно при тях (Европа, бел.ред.) всъщност започват да настъпват необратими процеси. Индустрията се мести в други страни, включително в САЩ."

Неенергийната част от руската икономика обаче сега расте с по-добри темпове от преди, отчита Путин, макар че: "Разбира се, когато продавахме, получавахме повече пари, може би беше по-забавно. Но, от друга страна, колкото по-малко зависим от енергията, толкова по-добре."

Руският президент обяснява и че руският износ на газ и петрол се е насочил към други пътища в чужбина, а и в самата Русия са започнали да работят повече върху собствената си газификация, върху използването на тези енергийни ресурси за решаване на вътрешни икономически проблеми. Путин и възкликва: "Ние, слава на бога, се справяме."

Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Той отбелязва възстановяването на руската икономика

Значително разговорен и по-емоционален е Путин, когато говори за транзита на природен газ през Украйна, което е и единственият останал път функциониращ път към Европа. Работи в момента едната линия, а другата е била затворена от Украйна - "не ние, те я затвориха", утвърждава Путин. Иначе недоумява защо е станало това, при положение, че украинците получават пари от Русия, а "Парите не миришат. Касират пари от транзит!"

Путин заявява и че незасегнатото от взривовете разклонение на газопровода "Северен поток" може да бъде пуснато за една седмица, но Германия не проявява интерес към това. "В крайна сметка всичко зависи само от решението на германското правителство", обяснява Путин и прави извода, че турците са се оказали най-надеждните партньори. Именно през "Турски поток" газът продължава да тече към Европа.

Путин подлага и на критика политиката на германските власти, която нанасяла колосален ущърб на германската икономика и това било "напълно очевидно". Но германските политици били заети с вътрешнополитически борби. "Кой на какво се опитва да заложи, за да остане някой на власт - някой да стигне до него. Понякога отстрани е трудно не само да проследиш - да навлезеш в същността, в тъканта на случващото се. Не е лесно", се опитва да разкрие тайните на европейската политика руския президент. 

Путин разсъждава и върху "фундаменталните основи" на германската и европейската икономика" които са изградени върху "относително евтини руски енергийни ресурси", а сега вече са загубили конкурентоспособността си. Но не Русия ограничавала износа си на газ за Европа, утвърждава руският президент.

"Винаги казват, че Русия не дава, Русия ограничава. Ние не ограничаваме нищо, ние сме готови, ние даваме, моля", казва президентът.

Ангела Меркел: Още през 2005 г. трябваше да кажем „Студената война не е приключила“

Ангела Меркел: Още през 2005 г. трябваше да кажем „Студената война не е приключила“

Не смята за грешка т.нар. Мински процес