Украйна заяви във вторник, че нейните сили все още устояват в Северодонецк и се опитват да евакуират цивилни, след като Русия разруши последния мост към опустошения източен град, което може да се превърне в потенциален повратен момент в една от най-кървавите битки на войната, предава Ройтерс.

"Ситуацията е много сложна, но има комуникация с града", въпреки че последният мост над река Северски Донец беше разрушен," каза кметът на Северодонецк Александър Стрюк. "Руските войски се опитват да щурмуват града, но военните се държат твърдо."

Украйна казва, че повече от 500 цивилни са хванати в капан в химическия завод "Азот" в индустриалната зона на града, където силите й удържат седмици на руски бомбардировки и нападения.

Евакуации все още се извършват "всяка минута, когато има затишие и има възможност за транспортиране", каза Стрюк. "Но това са дискретни евакуации, извършвани поединично и се използва всеки възможен шанс."

И двете страни твърдят, че са нанесли огромни поражения на противника в жива сила по време на сраженията за града, основната цел на Русия в битката й за изток, след като не успя да превземе украинската столица Киев през март.

Украйна все още държи Лисичанск, градът-близнак на Северодонецк, разположен на по-високо място на отсрещния бряг. Но сега, когато всички мостове са отрязани, украинските военни признават риска, че могат да бъдат обкръжени, ако останат. Руските сепаратистки представители казаха, че всички украински войски, останали блокирани, трябва да се предадат или да умрат.

Деймиън Мегру, говорител на подразделение от чуждестранни доброволци, помагащи в защитата на Северодонецк, каза, че съществува риск да остане "голям джоб украински защитници, откъснати от останалите украински войски" - както в Мариупол, който падна през май след месеци на руска обсада.

Битката за Северодонецк - град, населен с повече от 100 000 души преди войната - сега се превърна в епицентър на най-голямата битка в Украйна във войната на изтощение, която водят Русия и Украйна.

Киев заяви, че губи по 100-200 войници всеки ден, а стотици други биват ранени. В обръщение през нощта президентът Володимир Зеленски определи битката за Източен Донбас като една от най-бруталните в европейската история.

Русия не дава редовни данни за собствените си загуби, но западните страни казват, че те са огромни, тъй като Москва е локализирала по-голямата част от огневата си мощ за постигане на една от заявените от президента Владимир Путин цели: да принуди Киев да отстъпи цялата територия на две източни области - Донецка и Луганска.

Инициативата в Северодонецк се промени няколко пъти през последните няколко седмици - Русия съсредоточи своята огромна артилерийска огнева мощ върху градските райони, за да заличи съпротивата, след което изпрати пехотинци, уязвими за контраатаки.

ISW: Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение

ISW: Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение

Руските сили по южната ос се пренасочват от Запорожка област към Херсонска област

Киев иска Западът да изпрати повече и по-добра артилерия, за да неутрализира основното предимство на Русия. Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 дронове, както и други тежки оръжия, каза в понеделник съветникът на президента Михаил Подоляк.

Западните страни обещаха стандартни оръжия на НАТО - включително модерни американски ракети. Но разгръщането им отнема време, а междувременно на Украйна й свършват боеприпасите за съществуващия арсенал от съветската епоха, който е по-малък от руския.

"На практика (Украйна) иска да създаде нова армия, със западно оборудване, с непознати процеси, докато води война", написа в "Туитър" Марк Хертлинг, пенсиониран американски генерал и бивш командир на сухопътните сили на САЩ в Европа.

"Не се заблуждавайте, Украйна се нуждае от подкрепа от САЩ и НАТО", написа той. Украйна "ще спечели, но ще бъде трудна битка. И... нейните съюзници трябва да разберат динамиката на това, пред което са изправени."

Извън Донбас украинските власти се надяват, че фокусът на Русия върху превземането на Източна Украйна ще източи силите й от други райони, проправяйки пътя за контраатаки за завземане на вече отнети територии.

Тя завзе отново района около втория си по големина град Харков през май и отчете малки, но стабилни печалби през последните дни на юг, най-големият участък, който Русия все още запазва на територията, която завзе след нахлуването си през февруари.

Сергей Хлан, съветник на ръководителя на южната, почти напълно окупирана от Русия Херсонска област, каза, че Украйна има тактически успехи, като си възвърна територия там миналата седмица. Войските вече са напреднали на 5 км от Таврийск, град на южния бряг на река Днепър, източно от град Херсон, и постепенно напредват, каза той.

"Имаме тактически победи. Те се превръщат в контраофанзива. За контраофанзивата чакаме подсилване на техниката от нашите партньори", каза Хлан. Ройтерс засега не може да провери тази информация.

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Британското разузнаване и Институтът за изследване на войната (ISW)