Офанзивата на Москва в Източна Украйна набра скорост, като няколко района са били подложени на тежки обстрели в четвъртък, на фона на подозрения, че руският президент Владимир Путин иска да постигне голям успех на бойното поле за Деня на победата, 9 май, един от най-честваните празници в Русия, обобщава АП.

Украинските власти съобщиха за интензивни боеве в Донбас - район, който Кремъл желае да завземе напълно и близо до Харков, североизточен град, който е извън Донбас, но се смята за ключов за офанзивата.

В разрушения южен пристанищен град Мариупол украински бойци, скрили се в стоманодобивния завод "Азовстал", който представлява последния джоб на съпротива, заявиха, че интензивните бомбардировки през нощта са убили и ранили много хора. А властите предупредиха, че липсата на безопасна питейна вода в града може да доведе до огнища на епидемии.

Днешните развития идват на фона на посещението на генералния секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш, който видя разрушенията в малките градове край Киев, където бяха открити труповете на над хиляда цивилни. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди тези убийства и заяви, че необходимо тяхното щателно разследване. "Където и да има война, най-високата цена се плаща от цивилните", заяви Гутериш, докато посещаваше бомбардираното киевско предградие Ирпин.

Получаването на пълна картина на разгръщащата се битка на изток се оказва трудно, защото въздушните удари и артилерийските обстрели направиха придвижването на репортерите изключително опасно. Няколко журналисти вече бяха убити във войната, която влиза в своя трети месец.

Освен това и Украйна, и подкрепяните от Москва бунтовници, които се бият на изток, въведоха строги ограничения за докладване от зоната на бойни действия.

Западни официални представители казват, че очевидната цел на Кремъл е да превземе Донбас, като обгради и украинските сили от север, юг и изток.

Но досега руските войски и техните съюзнически сепаратистки сили изглежда са постигнали само незначителни печалби, като са превзели няколко малки градове, докато се опитват да напредват в сравнително малки групи срещу твърдата украинска съпротива.

Някои анализатори казват, че забавянето на започването на пълноценна офанзива може да отразява решението на Путин да изчака, докато силите му са готови за решителна битка - вместо да се втурне и да рискува нов провал, като неуспешния опит за щурмуване на Киев, който може да разклати неговото управление на фона на влошаването на икономическите условия у дома заради западните санкции.

Много наблюдатели очакват, че Путин ще се опита да спечели голяма победа на изток до 9 май - Деня на победата, който бележи поражението на нацистка Германия по време на Втората световна война.

Откриването на масовите убийства около Киев помогна за стимулиране на подкрепата за Украйна на Запад. Българският премиер Кирил Петков обеща, че страната му ще може да ремонтира украинска бойна техника, докато обиколи друга сцена на зверства извън Киев, в Бородянка.

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Помолили са ни да ремонтират тяхна военна техника в наши заводи

"Не можем да бъдем безразлични. Не можем да кажем, че това е украински проблем. Не можем да кажем, че някои хора умират, но това не ни интересува", каза той. "Това не е само битката за Украйна, но е въпрос на цивилизацията да избере коя страна да вземе."

България, при новото либерално правителство, което встъпи в длъжност миналата есен, прекъсна много от старите си връзки с Москва и подкрепи наказателни мерки срещу Кремъл.

Посещението на българския лидер дойде ден, след като Русия прекъсна доставките на природен газ за неговата страна и другата страна членка на НАТО Полша, в опит да накаже и раздели Запада, обобщава АП.

Украинските военни заявиха, че руските войски са подлагали няколко места в Донбас на "интензивен огън" и че през последните 24 часа украинските сили са отбили шест атаки в региона.

Четирима цивилни са убити при тежък обстрел на жилищни райони в Луганска област на Донбас, съобщи областният управител.

Сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, също показват доказателства на интензивен руски огън по Мариупол през последните дни.

Стотици хиляди жители на Мариупол са избягали. Властите казаха, че около 100 000 души, които остават, са изложени на риск от заболявания като холера и дизентерия.

"В града може да избухнат смъртоносни епидемии поради липсата на централизирано водоснабдяване и канализация", заявиха от градския съвет в "Телеграм". Те съобщават за разлагащи се тела под развалините и за "катастрофален" недостиг на питейна вода и храна.

Междувременно Русия каза, че град под неин контрол на юг е бил обстрелван. В това, което може би е било украинска контраатака, серия от експлозии избухна близо до телевизионната кула късно сряда в Херсон, който е окупиран от руски сили от началото на войната. Взривовете поне временно спряха излъчването на руските канали.

Руска ТВ водеща: Путин по-вероятно ще започне ядрена война, отколкото да загуби в Украйна

Руска ТВ водеща: Путин по-вероятно ще започне ядрена война, отколкото да загуби в Украйна

Симонян: Третата световна война е по-реалистична, познавайки се и познавайки Путин