Унгария направи "значителна крачка" към осигуряване на милиарди евро от възстановителния фонд на ЕС, като прие исканията на Европейския съюз за независимост на съдебната система, каза представител на ЕС пред Ройтерс.

Това е добър знак за финализирането на преговорите между правителството на премиера Виктор Орбан и Европейската комисия (ЕК) за около шест милиарда евро икономическа помощ, предвидена за Будапеща, но замразена заради спорове относно върховенството на закона.

"Унгарската страна прие условията на Комисията относно независимостта на съдебната система. Това не е краят на преговорите, но е значителна крачка", каза служителят на ЕС, който говори при условие за анонимност.

"Не мога да потвърдя, че сме приключили всички преговори за фондовете за възстановяване, но ги финализираме. Препятствията бяха около независимостта на съдебната власт."

Будапеща не коментира последните развития, но в сряда началникът на кабинета на премиера Орбан Гергели Гуляш каза, че Унгария прави някои промени в съдебната система, за да изпълни условията на ЕК.

С това ще бъде премахната и последната пречка за постигане на споразумение за фонда за възстановяване, каза Гуляш на брифинг.

Орбан, който е на власт от 2010 година затегна примката около медиите, академичните среди и неправителствените организации и ограничи свободите на мигрантите и ЛГБТ-хората. Освен това той има спор с ЕС относно помощта за Украйна и санкциите срещу Русия.

Но тъй като икономиката на Унгария се влоши тази година и форинта се срина, Будапеща се опита да сключи сделка с Брюксел, за да получи парите.

Представителят на ЕС каза, че Будапеща се е съгласила да прекрати правомощията на Върховния съд на Унгария да се намесва в правото на унгарските съдии да се консултират със Съда на ЕС, наред с други стъпки.

Унгария се ангажира да изпълни 17 ангажимента за укрепване на своята антикорупционна рамка и прие законодателство, за да отговори на опасенията на ЕС.

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Будапеща е готова да блокира инициативата