Украйна е дала на унгарски консул 72 часа да напусне страната, след като обвини ръководеното от него консулство в незаконно издаване на паспорти на етнически унгарци в Украйна. Това обявиха от външното министерство на Украйна, цитирани от "Ройтерс".

Украйна е обвинила консула в западния град Берехове, който се намира близо до унгарската граница, в "действия, несъвместими със статута на консулски служител".

Междувременно Унгария експулсира украинския консул в отговор на действията на украинските власти, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Унгария иска преразглеждане на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС

Унгария иска преразглеждане на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС

Заради закона за образованието, засягащ националните малцинства

Взаимното експулсиране на дипломати е последният от поредицата дипломатически скандали между Украйна и Унгария, които доведеха до това, че Унгария обеща да блокира стремежите на Киев за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

"Надяваме се, че унгарската страна ще се въздържа от всякакви неприятелски стъпки към Украйна в бъдеще, и че техните служители няма да нарушават украинското законодателство", се подчертава в изявлението на украинското външно ведомство.

Външният министър на Украйна Павло Климкин предупреди във "Фейсбук" вчера, че "събитията около предоставянето на унгарско гражданство в Берехове, да речем, не създават радост. Те само усложняват вече несъвършените отношения между двете страни".

По оценки на властите в Киев унгарското консулство в Берехове е издало паспорти на около 100 хил. граждани на Украйна.

Според различни информации унгарските дипломати са инструктирали украинците да прикриват от украинските власти факта, че са получили унгарско гражданство.  

Украйна не признава двойното гражданство. Украинското външно министерство заяви, че унгарският консул е злоупотребил с правомощията си, но унгарският външен министър отхвърли тезата, че издаването на паспорти на граждани в украинския пограничен район нарушава каквито и да било закони.  

Унгария и Украйна в нов сблъсък за спорния закон

Унгария и Украйна в нов сблъсък за спорния закон

Правата на етническите малцинства няма да бъдат нарушени, твърди Киев

Стремежът на Украйна да задължи учителите да използват само украински в средните училища накара външният министър на Унгария миналата година да каже, че двустранните отношения са на най-ниската си точка от разпадането на Съветския съюз.

Украйна се стреми към по-голяма интеграция с Европа след свалянето от власт на подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович през 2014 г. и последвалите катаклизми в Крим и Донбас.