Сенатът на Австралия е отхвърлил с крехко мнозинство предложение за решение, осъждащо "расизма срещу белокожите", въпреки че сенатори от управляващото мнозинство са гласували "За" спорното решение, повтарящо крайнодясна реторика, пише британският в. "Гардиън".

Сенатът е гласувал с 31 гласа "за" и 28 гласа "против" за отхвърляне на решението, внесено от Паулин Хенсън, лидер на антиимигрантската партия "Един народ", която говори за "жалкия възход на расизма срещу белите и атаки срещу западната цивилизация" и че "ОК е да си бял".

Предложението на Хенсън е получило 23 гласа от управляващата либерално-национална коалиция, включително заместник-председателя на Сената и министър на търговията Саймън Бирмингам, министъра за малкия бизнес Михаелия Кеш, министъра на ресурсите Мат Канаван, министъра на комуникациите Мич Фифилд, министъра за коренното население Найджъл Скълиън и др.

Либералният сенатор Луси Гичуи, която е родена в Кения и е първият човек от чернокож произход, избрана в австралийския парламент, също е подкрепила предложението.

Лидерът на управляващото мнозинство в Сената Матиас Корман, министърът на външните работи Марис Пейн и петима други сенатори от управляващата коалиция са се обединили със сенатори, които са възнамерявали да гласуват срещу предложението, но не са присъствали в Сената, което означава, че тези коалиционни сенатори също са подкрепили решението, но не са гласували.

Срещу предложението са се обявили опозиционните Лейбъристка и Зелена партия, както и независимите сенатори Дерин Хинч, Тим Сторър, Стърлинг Гриф и Рекс Патрик.

По време на дебата в Сената, лидерът на Зелените Ричард Ди Натале отбеляза, че лозунгът "ОК е да бъдеш бял" ... има дълга история в бялото супремасистко движение".

Ди Натале се аргументирал, че "привилегированата бяла английска общност" заема властови позиции - включително в Сената, - докато австралийските аборигени е "по-вероятно да умрат по-млади, да бъдат заключени" и хората от Африка е "по-вероятно да бъдат обект на расизъм".