Крим и Донбас са свързани вече със сухопътен коридор в рамките на специална операция в Украйна, пишат руските медии, като се позовават на постоянния представител на Република Крим при руския президент и заместник министър-председател на кримското правителство Георги Мурадов.

"Под контрол е взета магистралата от Крим до Мариупол", каза Мурадов пред РИА Новости. 

Според Мурадов, магистралата може да се използва за доставка на хуманитарни стоки за населението на освободените райони на Донецката народна република и докато текат сраженията с украинските националисти.

Наблюдателите предполагат, че именно сухопътният коридор от Крим и Донбас в Източна Украйна е било цел на руската агресия. През 2014 г. Русия анексира Крим, но снабдяването на населението там, включително и с питейна вода, е изключително трудно и скъпо.

Няма потвърждение за това от страна на Украйна.

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк: Русия вече ни слуша внимателно

Украински източници съобщават за нови взривове край Ровно и в покрайнините на Киев. 

Появяват се подробности за последиците от нощния обстрел в Киев. По данни на местната администрация снаряди са попаднали в многоетажна сграда и в завода "Антонов".

По предварителни данни са загинали 2 души, а 7 са били ранени.

Около 70 души са били евакуирани от жилищния блок в съседство със сградата, в която е избухнал снарядът.

Пожар в завода на Антонов идва след обстрел.

Украинските канали съобщиха, позовавайки се на ръководителя на областната администрация в Ровно Виталий Ковал, че руски ракетен удар е повредил телевизионна кула край Ровно. Все още няма информация за жертви или ранени.

УНИАН съобщи, че в Житомирска област ударът е нанесен по административна сграда в село Ставище, което се намира на магистралата Житомир-Кие. По предварителни данни четирима души са били ранени.

Вдигната е тревога за въздушна опасност на територията на цяла Украйна.

Украинските телевизионни канали посочват изрично Харков на изток до Закарпатието на запад, Одеса, Николаев и Измаил на юг до Чернигов, Киев на север.

Няма да има евакуация от област Суми в понеделник, потвърди ръководителят на областната администрация на Сумска област Дмитрий Живицки.

Украинският генерален щаб съобщава на сутрешния си брифинг, че през последните 24 часа са свалени четири самолета и "три хеликоптера и безпилотни летателни апарата" на руснаците.

Що се отнася до общата ситуация на фронтовете, Генералният щаб на украинските въоръжени сили пише, че в нея не е настъпила съществена промяна.

Украйна: Русия смята да хвърли във войната беларуски военни в руски униформи

Украйна: Русия смята да хвърли във войната беларуски военни в руски униформи

Част от беларусите не искат да воюват...

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова НАТО да затвори небето на Украйна. "Ако не затворите небето ни, въпрос на време е руските ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО, в домовете на гражданите на НАТО", каза Зеленски.

Зеленски и други членове на украинското ръководство неведнъж са призовавали НАТО да прикрие Украйна от въздуха, но страните от НАТО, начело със САЩ, се опасяват, че това може да доведе до пряк сблъсък с Русия и до рязка ескалация на конфликта.

В неделя руснаците нанесоха ракетен удар по полигона "Яворов" в Лвовска област, в близост до полската граница. Руското министерство на отбраната обясни действията си като ликвидация на чуждестранни наемници.