Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини е уволнен след признанията му, че е приемал дарения от заподозрян в корупционния скандал в Европейския парламент, съобщава "Асошиейтед прес".

Конфедерацията отбелязва, че аферата сериозно е навредила на нейната репутация.

МКП, която твърди, че представлява около 200 милиона работници по света, съобщи в комюнике, публикувано след среща през уикенда, че "Лука Визентини вече няма доверието на Генералния съвет като генерален секретар на МКП".

Визентини беше назначен на поста през ноември, но беше отстранен следващия месец, след като беше задържан от белгийските прокурори, разследващи дали престъпна организация е приела подкупи от представители на Катар и Мароко, за да повлияе на решенията в Европейския парламент.

На Визентини не са повдигнати обвинения по аферата и той самият отрича да е замесен в каквато и да е корупция. Въпреки това той беше отстранен от МКП след ареста си. Визентини призна, че е приел дарение от благотворителна група, създадена от човека в центъра на скандала - Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат.

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Те бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, но по-късно станаха независими

Службата по връзки с обществеността на Конфедерацията отказа да отговаря на имейли или да приема телефонни обаждания от репортери в седмиците, след като белгийските прокурори започнаха няколко акции в Брюксел през декември и иззеха стотици хиляди евро в брой.

"Събитията от последните няколко месеца нанесоха значителна вреда на репутацията на МКП", заяви нейният председател Акико Гоно.

Конфедерацията твърди, че има 332 свързани организации в 163 страни и територии.

Специална комисия, създадена да разследва обвиненията срещу Визентини, "не откри доказателства за дарения нито от Катар, нито от Мароко, влияещи върху политиката или програмата на МКП", увериха от организацията. В изявлението се допълва, че скоро ще бъде организиран "извънреден световен конгрес на МКП", за да се посочи постоянният наследник на Визентини.

Италианецът Панцери и още трима души бяха обвинени в корупция, пране на пари и членуване в престъпна организация в това, което беше определено като най-големия корупционен скандал в Европейския парламент. Наскоро Панцери се споразумя с прокуратурата да разкрие имена и да разясни как са платени подкупите в замяна на по-лека присъда.

Шарл Мишел: Корупционният скандал "вреди" на доверието в ЕС

Шарл Мишел: Корупционният скандал "вреди" на доверието в ЕС

Според него това пречи на справянето с "екзистенциални кризи"