Външният министър на Мадагаскар Ричард Рандриамандрато беше уволнен с президентски указ, след като гласува в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща "незаконната" руска анексия на четири региона на Източна Украйна, съобщава Ройтерс.

Министърът на националната отбрана в лицето на генерал Ричард Ракотонирина е отговорен за осигуряването на временния министър на външните работи, се казва в указ, издаден от мадагаскарското президентство. Това решение се прилага "поради спешност" и отговаря на "предложението на премиера Нцай Кристиан, съобщи президентството в прессъобщение.

Мадагаскарските власти, подписали указа, не предоставиха подробности за причините за уволнението.

Говорейки пред международната преса , Рандриамандрато потвърди, че е бил уволнен заради осъждането на анексирането на части от Украйна от Русия на Общото събрание на ООН на 12 октомври. Той заемаше министерския пост близо седем месеца, след като беше министър на финансите и бюджета между 2019 г. и 2021 г.

За разлика от него мадагаскарските власти винаги са изразявали позицията на Мадагаскар на неутралитет в конфликта между Украйна и Русия. Мадагаскар беше сред африканските страни, които не подкрепиха резолюцията на САЩ, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна.

Припомняме, че през септември Русия организира референдуми в четири окупирани региона в Украйна за присъединяцането им към Руската федерация. Над 85% от гласувалите, гласуваха "За" присъединяването към Русия. Международната общност осъди остро този ход на Москва и заяви, че няма да признае резултатите, тъй като референдумите са фиктивни. Русия от своя страна пък обяви, че е готова да защити териториалната си цялост, включително и анексираните региони, с всички възможни средства. Путин официално подписа указа за анексията в началото на октомври.

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

За тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области