Дипломацията не трябва да се превръща в един от инструментите на международните отношения, за който сме забравили. Войната на Русия срещу Украйна и военните действия между Израел и "Хамас" повдигат въпроса доколко ефективно е била използвана именно дипломацията като средство за предотвратяване на войната. Дипломацията е най-ефективна, когато се прилага преди бомбите и ги предотвратява, а не когато идва след жертвите и разрушенията.

За това призова държавният глава Румен Радев при участието си в лидерски панел, посветен на насърчаването на дипломацията във времена на кризи в рамките на третото издание на Дипломатическия форум в Анталия.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Припомняме, че президентът участва в събитието по покана на турския си колега президента Реджеп Ердоган.

Държавният глава призова международната общност да си дава ясна сметка за опасните последици от подценяването на риска от последващо разрастване на войната между Русия и Украйна и въвличането на нови държави в нея. Президентът напомни, че както той, така и редица други държавници в Европа и по света, са заклеймили агресията и са отправили призив за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна още в първия ден на тази война, но това не се е случило. Две години след началото на бойните действия следваната политика на налагане на санкции на Русия и изпращане на оръжия на Украйна не дават желания резултат за прекратяване на войната и все повече повдигат въпроса за отсъстващата роля на дипломацията.

Радев иска военният министър да работи повече за България, не за Украйна

Радев иска военният министър да работи повече за България, не за Украйна

Тодор Тагарев не отговарял напълно на това изискване

Протичащите днес военни конфликти повдигат и въпроса за способността на международните организации, включително ООН, призвани да гарантират световния мир и сигурност, своевременно да реагират и преди всичко да предотвратяват подобни кризи, посочи още президентът. Ролята на дипломацията е от съществено значение и в настоящата фаза на война на изтощение между Русия и Украйна, която засяга вече не само двете въвлечени в нея държави, но и страните от съседните региони, подчерта още президентът.

Международната общност трябва да избере дали може да си позволи да продължи да изпраща още и още оръжия, защото вече са прозвучали и призиви за изпращането на хора, а това означава глобален сблъсък или е време за преосмисляне на следваните подходи и стратегии, които да отворят път на дипломацията, посочи още президентът.  Голямото предизвикателство пред международната общност днес е как да постигне мирно решение на войната между Русия и Украйна именно със средствата на дипломацията.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна с българския президент Анталия. На първо място в дневния ред бяха икономическите отношения между Унгария и България и енергийната сигурност, се казва в изявление на пресаташето на премиера. Това съобщава budapesttimes.hu. Лидерите са изразили загриженост относно потенциалната ескалация на войната в Украйна и призоваха за прекратяване на огъня и мирни преговори, се казва в изявлението. Двамата твърдо са отхвърлили скорошните разговори за изпращане на войски в Украйна. На срещата са присъствали външният министър Петер Сиярто и министърът на националната икономика Мартон Наги.