Австралийската държавна комисия по безопасност в интернет започва да ограничава достъпа до уебсайтове, които продължават да представят видеоматериали за терористичния акт в Нова Зеландия срещу джамия. Разпореждането е засегнало осем сайта, се казва в пресрелийз на държавната комисия, съобщи РИА Новости.

През август съобщиха, че правителството на Австралия ще блокира достъпа до уебсайтовете, които представят "вредоносно екстремистко съдържание на терористите". Комисарят по електронна безопасност започна кампания, за да ограничи достъпа до домейните, пропагандиращи екстремизъм

Австралия може да затвори журналисти за разкрития чрез класифицирана информация

Австралия може да затвори журналисти за разкрития чрез класифицирана информация

Набезите на полицията предизвикаха опасения за свободата на пресата

"Проведох консултации както с интернет-провайдер, така и с администраторите на уеб-сайтове, предоставихме им всички възможности да премахнат това ужасно съдържание и някои от тях изпълниха (това изискване - б.р.). По същия начин тези, които продължават да разполагат подобни материали, го правят с пълното разбиране, че Австралия предприема мерки, за да спре последващото им разпространение", заяви комисарят по електронна сигурност Джули Инман Грант.

По думите на Грант, сайтовете ще бъдат блокирани "само при извънредни обстоятелства", а за сваляне на блокировка на страницата трябва да бъдат отделени всички материали с незаконен характер. 

Нова Зеландия изкупува оръжия от населението след атаката в Крайстчърч

Нова Зеландия изкупува оръжия от населението след атаката в Крайстчърч

Гражданите трябва да предадат над 10 000 полуавтоматични оръжия

Както се отбелязва в прес-релийза, интернет-индустрията приветства тази стъпка. Освен това, Грант продължава тясното сътрудничество с даден отрасъл, включително провайдери и компании за социални медии, за да разработи допълнителни протоколи за бързо отделяне на екстемистко или насилствено съдържание при възникване на подобни ситуации в бъдеще.

В две джамии в Крайстчърч (Южния остров на Нова Зелания) на 15 март имаше стрелба, при която загинаха 51 души и още около 50 бяха пострадалите. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн определи случващото се като терористичен акт. 

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Компанията е съгласна с призивите, че "трябва да направи повече"

Обвиненият в убийство бе предявено на 28-годишния австралиец Брентон Таранту , който снимал нападението на едната джамия и го излъчвал пряко в социалните мрежи. Както съобщи пресслужбата на Facebook, в първите 24 часа след стрелбата бяха премахнати над 1,5 млн. видеозаписи, на които е запечатана стрелбата в Крайстчърч

Припомняме, на 15 март 2019 г. въоръжен мъж е проникнал в храма и открил огън по намиращите се вътре хора.

Две седмици след нападението повече от 20 000 души се събраха на служба и поклонение в чест на загиналите.

След това, през април, депутатите в Нова Зеландия гласуваха забрана на полуавтоматичните оръжия, за да се предотврати подобна бъдеща трагедия.

В международен план, министър-председателят Джасинда Ардерн се бори и призовава правителства и технологичните компании да подобрят усилията си за справяне с екстремисткото съдържание онлайн.

Мъжът, обвинен в убийството на 51 души в атаката на джамиите в Крайстчърч, бе обвинен в тероризъм през месец май.