Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия ще посети руския ексклав Калининград в сряда, за да обсъди безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица Гроси посети централата, която е разположена близо до фронтовата линия на бойните действия между руските и украинските сили и понастоящем е контролирана от Москва.

Той заяви, че ситуацията се е влошила и военната дейност около обекта - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - през последните месеци се е засилила.

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

От септември екип на МААЕ е разположен в централата, за която Киев твърди, че Москва използва като щит за войските и военната си техника.

Гроси многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ . Той се опита да преговаря и с двете страни, но през януари призна, че посредничеството за постигане на споразумение става все по-трудно.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

Гроси коментира, че заради боевете, "всеки път хвърляме зарове и ако това да продължава, един ден късметът ни ще изчезне"