Британският министър на отбраната Грант Шапс обсъди как да се укрепи противовъздушната отбрана на Украйна по време на разговори в Киев с президента Володимир Зеленски. Това обяви кабинетът на президента днес, съобщава "Ройтерс".

Това бележи първото посещение на Шапс в украинската столица откакто той стана министър на отбраната миналия месец.

"От името на цялата нация ви благодаря за всичко, което правите за нас. Благодарни сме за вашата помощ - военна, финансова, хуманитарна. Оценяваме много, че можем да разчитаме на вас", гласи изявление на Зеленски, разпространено от кабинета му.

Украинският президент повдигна въпроса за сътрудничеството в сектора на отбраната между Киев и Лондон, което според него е позволило на страната му значително да разшири своите възможности на бойното поле с оръжия с голям обсег.

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Подкрепа срещу руската агресия

Тази година Великобритания достави крилати ракети Storm Shadow, които позволиха на Украйна да нанася удари на далечни разстояния по цели в окупираната от Русия територия.

Шапс и Зеленски обсъдиха засилване на противовъздушната отбрана в Украйна на фона на опасенията, че Русия ще използва ракети с голям обсег и дронове, за да удря критична енергийна инфраструктура през най-студените месеци на зимата.

Посещението не беше предварително обявено, като това е нормална военновременна предпазна мярка за сигурност. Нито беше ясно кога точно Шапс се е срещнал със Зеленски. Шапс е посещавал Украйна и преди по време на войната, но в предишното си качество на енергиен министър.

Зеленски се закани: Киев готви нови атаки срещу терористична Русия

Зеленски се закани: Киев готви нови атаки срещу терористична Русия

Санкциите не са достатъчни, отсече президентът