След като ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински каза, че Киев бил предложил да се създаде австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна, на това изявление отговори Михаил Подоляк - член на украинската делегация на същите преговори, съветник на ръководителя на кабинета на президента Володимир Зеленски, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Украйна сега е в състояние на пряка война с Руската федерация. Следователно моделът може да бъде само "украински" и само при юридически проверими "гаранции за сигурност", каза той.

Според Подоляк този модел трябва да има следните характеристики:

  • ефективност на гаранциите за сигурност на Украйна ("страните, подписващи гаранциите, няма да остават настрана в случай на нападение срещу Украйна, както правят днес, а ще вземат активно участие на страната на Украйна в конфликта и официално ще осигуряват незабавното снабдяване с необходимото количество оръжия);
  • "твърди и директни" гаранции, че небето над Украйна в случай на конфликт ще бъде закрито 

От самото начало на войната Киев безуспешно настоява от Запада да "затвори небето" над територията на Украйна, но оттам отказват тази стъпка, опасявайки се, че тя може да доведе до пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Генщабовете на Русия и Украйна - замеряне с цифри

Генщабовете на Русия и Украйна - замеряне с цифри

За първи път Русия не съобщава за напредване в километри

Президентът Володимир Зеленски и неговите помощници заявиха, че са готови да обсъдят официално осигуряването на неутрален статут за Украйна - сега преамбюлът на конституцията на страната указва желанието й да се присъедини към НАТО. В същото време, според Киев, когато Украйна придобие неутрален статут, нейната сигурност трябва да бъде защитена от някаква система от гаранции, чиито параметри засега не са посочени.

Друг член на украинската делегация, ръководителят на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" във Върховната Рада, Давид Арахамия, коментира изявлението на Медински за "Украинская правда": "Ние не коментираме преговорите - имаше такова споразумение между двете страни. Ако нашето споразумение вече не е валидно, ние също ще го направим."

Четвъртият кръг от украинско-руските преговори за разрешаване на конфликта започна във вторник и трябва да продължи в сряда.

"Много труден процес на преговори. Има фундаментални различия. Но определено има място за компромис", написа Подоляк във вторник вечерта.

Междувременно по-рано стана ясно, че темата за санкциите фигурира в преговорите между представителите на Руската федерация и Украйна. Това потвърди пред РИА Новости прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Преговорите между Русия и Украйна започнаха още на 28 февруари - четири дни след началото на руската инвазия, но сега не е било съобщавано за значим напредък. 

Бяха договорени хуманитарни коридори за извеждането на цивилните граждани от градовете, където се водят интензивни сражения. Русия обявяваше всеки ден "режим на тишина" от 8 март, но тя не се спазваше във всички обявени райони, а за нейното нарушаване се обвиняваха и двете страни.

На 10 март се проведе първата директна среща на външните министри на Русия и Украйна в турския град Анталия, но на нея също не бе постигнат напредък. макар че страните са се договорили разговорите да продължат.

В неделя, обаче, почти по едно и също време и от Украйна, и от Русия, а по-късно и от САЩ заявиха за "съществен напредък" в тези преговори.

След като бяха възобновени в понеделник и двете страни поискаха време, за "допълнителна работа в работните подгрупи и изясняване на отделните дефиниции", както написа Подоляк в "Туитър".След това във вторник те бяха възобновени в режим на видеоконференция и продължават и днес.

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна
Обновена

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна

Лавров призна за трудни преговори, но с надежда за постигане на компромис