Полша е задържала двама руски граждани, които са "разпространявали пропагандни материали на групата "Вагнер" в Краков и Варшава", каза министърът на вътрешните работи Мариуш Камински, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"И на двамата бяха повдигнати обвинения, включително за шпионаж, и двамата бяха арестувани", каза Камински в социалната мрежа X (бивш "Туитър"), без да предоставя подробности за задържаните и конфискувани от тях материали.

След появата на наемническите лагери на Вагнер на територията на Беларус, полските власти решиха да разположат общо 10 000 войници на границата с Беларус.

На среща с Владимир Путин на 23 юли лидерът на Беларус Александър Лукашенко каза, че наемниците от групата Вагнер са поискали да отидат на запад "на екскурзия до Варшава", което "започна да го напряга". Лукашенко твърди, че вагнеровците "искат да отмъстят на Полша за боевете в Бахмут, където е използвана полска техника".

На 1 август Лукашенко каза, че това е шега, но след това добави, очевидно обръщайки се към източноевропейските лидери: "Нека се молят ние да ги задържим (вагнеровците), да ги осигурим по някакъв начин".

"Иначе без нас те щяха да проникнат там и така щяха да проникнат в Жешов и Варшава, че... Затова няма защо да ме упрекват, нека кажат "благодаря"", добави Лукашенко.

Лукашенко казва, че иска да подобри отношенията с Полша

Лукашенко казва, че иска да подобри отношенията с Полша

Беларус "не трябва да изоставя контактите с високотехнологичния Запад"