Руският сенатор Алексей Пушков оцени в профила си в "Туитър" възможните последици от изпитанието на балистична ракета, проведено от САЩ в четвъртък, която ракета би била забранена от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, ако той беше все още в сила.

Според него проведеното изпитание можело да се превърне в черна дата за Европа, ако това бъде последвано от разполагането на американски ракети на Стария континент.

"Това (разполагането на ракети, б. р.) ще върне Европа към ядрената конфронтация по времето на Студената война. Мрачен сценарий", подчерта Пушков.

Руското външно министерство реагира на изпитанието на ракета от страна на САЩ, като подчерта, че този факт тревожел ведомството.

По думите на директора на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство Владимир Ермаков, САЩ са провели изпитания няколко месеца след оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и тогавашния СССР през 1987 г. Това според Ермаков показвало, че разработването на ракетите се е провеждало отдавна.

На 2 август 2019 г. договорът за ракетите окончателно беше прекратен. В началото на тази година Вашингтон обяви едностранно оттегляне от споразумението, като обвини Русия, че го нарушава отдавна.

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

САЩ отдавна са се подготвяли да нарушат клаузите на договора за ракетите