Зоран Живкович, който е бивш сръбски премиер и председател на Нова партия, обяви, че Сърбия защитава българския бизнесмен Цветан Василев, на когото е издадена червена бюлетина за арест от Интерпол, и отказва да го екстрадира в България, тъй като "финансира Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич и Сръбската социалистическа партия" на сръбския външен министър Ивица Дачич, съобщава сръбската медия Beta.

Припомня се, че българският главен прокурор Иван Гешев вчера поиска съдействие от институциите на Европейския съюз заради това, че Сърбия не отговаря на искането на България за екстрадиция на Василев от пет години и половина насам.

Русия пази Цветан Василев в Сърбия, убеден Гешев

Русия пази Цветан Василев в Сърбия, убеден Гешев

Главният прокурор е готов да разследва и Делян Пеевски

Василев е издирван от българските власти, защото е съден за присвояване, което доведе до най-голямата банкова криза в страната, пишат сръбските медии, без да бъдат по-конкретни и да уточняват, че става въпрос за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше собственост на живеещия в Белград банкер.

"На Василев беше разрешено да приватизира сръбската фабрика за стъкло в Парачин. И това не беше обикновена корупция и приватизация и нямаше да стане, ако не беше под закрилата на държавата", подчерта Живкович пред репортери в сръбския парламент.

Той показа снимки на Василев и бившия сръбски президент Томислав Николич, които са били направени, както твърди той, в деня, когато фабриката е била приватизирана.

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Според него, основният свидетел на обвинението не дава точни обяснения

"Николич не само стоеше до него, но и разговаряше с Василев. Той му беше спонсор, а където е той, там е и (настоящият президент на Сърбия) Александър Вучич. Фабриката фалира, дълговете ѝ бяха опростени, а също така си правеше снимки с директора на "Сърбиягаз" Душан Баятович (от Сръбската социалистическа партия)", каза Живкович.

Живкович призова Вучич, "който отговаря за всичко по света и във вселената", да отговори на исканията на българските съдебни органи за екстрадиране на Цветан Василев в България.

По думите му подобни събития обясняват защо европейската интеграция на Сърбия е бавна.

Адвокатът на Цветан Василев отхвърли връзка на банкера с обвинението за шпионаж

Адвокатът на Цветан Василев отхвърли връзка на банкера с обвинението за шпионаж

По думите му това били бутафорни обвинения