От понеделник в Средиземно море започват ученията на НАТО Neptune Strike '22, които ще продължат 12 дни, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби. В тях ще участва американският самолетоносач "Хари Труман" с ударната си група.

Учението ще бъде ръководено от вицеадмирал Юджийн Х. Блек III, командващ Шести флот на военноморските сили на САЩ.

"Целта на Neptune Strike '22 е да покаже способността на НАТО да интегрира високите бойни способности на ударната група в подкрепа на сдържането и отбраната на Алианса", посочи Кърби пред медиите.

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

По думите му, руската военна ескалация, застрашаваща Украйна, е взета предвид от съюзниците, но самите учения са планирани още през 2020 г. и не са предизвикани от актуалните събития. Затова маневрите не са замислени според възможните варианти на развитие на ситуацията с Украйна.

"Ударната група на самолетоносача "Хари Труман" ще бъде поставена под оперативния контрол на НАТО и ще служи като център на тази отдавна планирана дейност, която насърчава способността на съюзниците да си сътрудничат и да се интегрират ефективно", коментира говорителят на Пентагона.

"Това наистина е морско учение на НАТО, за да се тества широк спектър от морски способности, които искаме да сме сигурни, че продължаваме да подобряваме.", поясни той.

Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Планирано е съвместно учение от 10 до 20 февруари...