Европейският съюз обяви, че Великобритания е поискала тримесечно отлагане при въвеждането на някои търговски проверки след Брекзит, които причиняват напрежение между двете страни и нестабилност в Северна Ирландия, съобщава "Асошиейтед прес".

Европейската комисия уточни, че Великобритания е поискала отлагане до 30 септември по отношение на правилата, забраняващи охладени меса като колбаси от Англия, Шотландия и Уелс да отиват в Северна Ирландия. Регламентът трябва да влезе в сила в края на юни.

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

Меркел и Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота

ЕС заяви, че ще "направи оценка" на искането. В изявление се казва, че водещият представител на ЕС за Брекзит Марош Шефчович ще се опита да се срещне с британския си колега Дейвид Фрост "възможно най-скоро, за да обсъди подробно тази молба".

Великобритания и ЕС са в спор заради търговските договорености след Брекзит за Северна Ирландия, единствената част от Великобритания, която граничи с 27-членната Общност.

Споразумението за развода, договорено от двете страни, означава, че трябва да се извършват митнически и гранични проверки на някои стоки, движещи се между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Регламентите имат за цел да запазят отворена граница на остров Ирландия, ключов стълб на мирния процес в Северна Ирландия.

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

"Днес сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания"

Но те ядосаха британските юнионисти в Северна Ирландия, които твърдят, че те представляват граница в Ирландско море и отслабват връзките с останалата част на Великобритания.

Великобритания едностранно отложи осъществяването на някои от проверките, предизвиквайки заплаха от съдебни действия от ЕС. Британският премиер Борис Джонсън намекна, че той също може да отложи въвеждането на забраната за колбасите.

Великобритания обвинява ЕС, че възприема "пуристки" подход към правилата и причинява ненужна бюрокрация за бизнеса.

Двете страни проведоха преговори в опит да разрешат спора, но Фрост заяви в сряда, че "нямаме голям напредък".

Дори президентът на САЩ Джо Байдън беше въвлечен в конфликта, пораждайки опасения относно потенциалната заплаха за мирното споразумение на Северна Ирландия, известно като Споразумението от Разпети петък от 1998 г.

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Британският премиер затруднява мирния процес