В момента, в който се провежда голямата среща на световни лидери в Швейцария, които търсят мира в Украйна, NYT публикува копия на документи, обсъждани в единствените известни преки преговори от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Тези преговори се проведоха в Беларус и Турция от края на февруари, март и април 2022 г.

Срещата в Швейцария бе упорито атакувана от редица тези на Москва, която се домогна до неучастието на Китай в нея, като едно от нещата, поискани от Путин при посещението му в Пекин на фона на въздържаното отношение към руската агресия към Украйна. Самият Пекин излезе със своя инициатива за мир в Украйна, която обаче не постигна никаква конкретика и остана декларативно.

Провокативно самият руски президент Путин часова преди да започне срещата в Швейцария излезе с предложение за мир, което бе отхвърлено от Киев и разкритикувано от Запада.

От Швейцария Урсула фон дер Лайен предупреди, че замразяването на конфликта в Украйна би бил оправдание за други агресивни войни, а италианският премиер Джорджа Мелони определи директно заявката на Путин като пропагандистки ход. В този дух коментира и "предложението за мир на Москва" германският канцлер Олаф Шолц, а вицепрезидентът на САЩ Камала Харис директно заяви, че "мирното предложение на Путин не е призив към преговори, а към капитулацията на Украйна".

Путин иска да спечели Втората световна война

Путин иска да спечели Втората световна война

Континиум от насилие. Верига от безнаказаност. Многостранната война - въоръжена, политическа, символна и културна - това е войната срещу Украйна, водена от Путин вече десет години

В публикуваните от New York Times документи от 2022 г., за които изданието утвърждава, че това са пълните копия, се вижда обаче и промяната на позициите на двете страни.

Документите са получени от украински, руски и европейски източници, автентичността им е потвърдена от преки участници в преговорите и близки до тях хора, пише руската редакция на BBC. Съдържанието на документите беше частично разкривано и преди, дори един документ беше демонстративно показан от самия Владимир Путин. Проектът на договора от 15 март 2022 г. в английския превод, е предоставен от Киев на западните правителства, както и Истанбулското комюнике от 29 март същата година, а проектът на договора на руски език е от 15 април и именно той е бил поставен на бюрото на Путин.

В проектодоговора са подчертани точки, с които една от страните е съгласна, а другата не е, както и онези позиции, които украинската делегация отказа да обсъжда.

Украинските преговарящи не са обсъдили руските искания за премахване на всички санкции и прекратяването на всички съдебни искове, както и условието страната да не се присъединява към Международния наказателен съд.

Украинците също така са отказали да обсъдят руския списък с украинско законодателство, което Москва иска да бъде отменено, за да изпълни исканията руският език да получи равен статут с украинския и да се бори с това, което тя нарича "нацизъм".

От текста обаче следва, че Украйна е била готова да приеме искането на Русия за невлизане във военни съюзи, преди всичко в НАТО, а Русия е била готова да се съгласи с присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

Украйна също се е съгласила да ограничи размера на своите въоръжени сили, обхвата на своите ракетни системи и други военни параметри, но е настояла тези граници да бъдат определени по-високи. Например, Русия е поискала ограничаване на числеността на украинската армия до 85 хиляди души, а Украйна е поставила лимита до 250 хиляди.

От документите става ясно, че се е планирало проблемът със статута на Крим и Донбас да бъде отложен с 15 години.

Основната пречка, поради която преговорите спряха, е бил въпросът за гаранциите за сигурността на Украйна от трети страни, включително западни и незападни. Русия е започнала да настоява, че в случай на агресия срещу Украйна страните-гаранти ще й се притекат на помощ, но със съгласието на всички тях, включително и на самата Русия. Това на практика би дал на Русия право на вето в случай на нова агресия срещу Украйна. Именно след тази клауза Киев е загубил интерес към преговорите, са казали източници на New York Times.

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Това каза в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато рекламира военните успехи на Кие

Как се е отнесъл Западът към преговорите?

Владимир Путин не веднъж прокарва тезата, че украинците са били разубедени да приемат условията на споразумението от техните западни партньори. Някои пропагандисти директно назовават тогавашния британски премиер Борис Джонсън, който посещава Киев на 9 април 2022 г.

В интервю за BBC Джонсън обясни, че той наистина е бил против териториални отстъпки в ползва на Русия, но пък Зеленски, припомняйки си посещението, уверява, че Джонсън само е предупредил, че Украйна ще бъде притисната да направи отстъпки, но той, Джонсън, ще подкрепи всеки избор, който Украйна направи. И двамата не са коментирали нищо за другите искания на Русия към Украйна.

New York Times също цитира американски източник, който заявява, че САЩ наистина са били разтревожени от условията, които украинската делегация е обсъдила с Русия, и директно са задали въпроса: "Разбирате ли, че това е едностранно разоръжаване?"

Путин към Запада: Не можем да променим географията - трябва да работим заедно
Обновена

Путин към Запада: Не можем да променим географията - трябва да работим заедно

Руският лидер призова за нова глобална система за сигурност