Стотици активисти в редица украински градове са блокирали местата за разпространение на цигари, собственост на руски магнат с предполагаеми връзки със сваления от власт преди близо две години проруски президент Виктор Янукович, съобщава „Франс прес”.  

Украинският депутат Сергий Вистотски заяви, че протестните действия са започнали в Киев и западния град Лвов, както и на други места около складове на компанията, контролирана от московския търговски магнат Игор Касаев.

Сп. „Форбс” разкрива Касаев като президент на холдинга „Меркюри”, който контролира 70% от руския пазар на цигари и повече от 90% от пазара на цигари в Казахстан и Украйна.  

Говорителят на полицията в Киев е потвърдил пред „Франс прес”, че „активисти” са започнали протестни действия в украинската столица около склад, собственост на „Меркюри”.

Той не предоставил повече подробности и насочил всички въпроси към организаторите на протестите, целящи да накарат правителството да скъса с руската компания.

Вистотски твърди в профила си във „Фейсбук”, че Касаев тайно разделил украинския клон на компанията „50:50 със семейството на Янукович” – израз, използван от критиците на сваления президент да опишат вътрешните лица, които са се възползвали от преференциални сделки.

Кореспондентът на „Франс прес” в прозападния и силно националистически град Лвов е видял около 300 протестиращи, събрали се рано във вторник в опит да не позволят на работниците на руската компания за търговия с цигари да се доберат до работните си места.

Ние ще принудим руските бизнеси не само да се чувстват неудобно в Украйна, до да напуснат нашата страна”, заявил един от протестиращите и допълнил: „Тези, които спонсорираха сепаратистката война в Донбас, нямат място в Украйна – и най-вече не и в Лвов.”