Унгарското правителство ще свали спорни плакати с предупреждения към американския милиардер Джордж Сорос, съобщават унгарски медии.

Правителството на премиера Виктор Орбан беше остро разкритикувано за поставянето на хиляди билбордове в цялата страна, на които е изобразен Сорос и лозунга "Да не позволяваме на Сорос да се смее последен".

Унгария с поредна атака срещу Сорос

Унгария с поредна атака срещу Сорос

Плакати с предупреждения се появиха в страната

Някои от билбордовете са били бързо надраскани с антисемитски графити, като това допълнително е разтревожило критиците на Орбан и унгарската еврейска общност, че правителството разпалва пламъците на ксенофобията в страна, където антиеврейските заговори имат дълга история.

Премиерът Орбан също така наскоро беше разкритикуван за това, че е нарекъл Миклош Хорти, държавен ръководител на Унгария по време на Втората световна война и съюзник на Хитлер, "изключителен държавник".

Кампанията срещу Сорос предизвика полемика както в страната, така и в чужбина, като правозащитници са премахнали някои от плакатите, а политици, включително евродепутатът либерал Ги Верхофстад и германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, се изказаха срещу билбордовете.

Орбан защити кампанията, дори след като ръководителят на Федерацията на еврейските общности в Унгария публично поиска от премиера да свали билбордовете.

В оправданието си за прекратяване на кампанията правителството заяви, че първоначално планирало кампанията да приключи на 15 юли.