Външният министър на Израел е ужасне от коментара на Берни Сандърс относно посолството на САЩ в Йерусалим, като заяви, че тези, които подкрепят Израел, няма да подкрепят кандидатурата на Сандърс за президент след подобни забележки, съобщава АП.

В дръзка атака към американската вътрешна политика израелският министър на външните работи Израел Кац заяви, че в света няма евреин, който "не е мечтал за Йерусалим".

"Ние не се намесваме във вътрешния американски избирателен процес, който е великолепен", каза Кац пред израелско радио, преди да отбележи, че Сандърс има дълга история с атаки срещу Израел и нещата, които са най-свещени за идентичността и национална сигурност. "Естествено, хората, които подкрепят Израел, няма да подкрепят някой, който е против тези неща", добави той.

Сандърс също така призова да се намали американската помощ за Израел и вместо това да се пренасочи към палестинците. Ако бъде избран, Сандърс ще стане първият евреин, президент на САЩ.

Сандърс твърдо се утвърди в лидерството, след като отбеляза победи в първите три номинационни щата: Айова, Ню Хемпшир и Невада.

Яир Лапид, водеща опозиционна фигура, който иска да замени Кац като външен министър след изборите в Израел през следващата седмица, заяви в неотдавнашно телевизионно интервю, че е "много притеснен" от възхода на Сандърс поради "неразбирането на нашата уникална ситуация в Близкия Изток."

Мнозинството от американските евреи гласуват за демократите и са много критични към президентството на Тръмп. Но в Израел Тръмп бе сериозно приветстван от Нетаняху и неговите съюзници, което допринесе за подкопаването на традиционната двупартийна подкрепа за Израел в САЩ.

Майкъл Блумбърг, друг кандидат евреин, който търси демократичната номинация, заяви на дебата във вторник, че е твърде късно да се обърне ходът за посолството и вместо това трябва да се съсредоточат върху постигането на решение за две държави.

Сандърс е "горд, че е евреин", но може да върне посолството в Тел Авив, ако е президент

Сандърс е "горд, че е евреин", но може да върне посолството в Тел Авив, ако е президент

САЩ трябва да гарантира сигурността на Израел, а Нетаняху имал расистки възгледи