Надеждите на американския президент Доналд Тръмп за преизбиране бяха попарени след поредица от удари. Бившият му помощник Джон Болтън го обяви за негоден за служба, а Върховният съд блокира депортирането на нелегални мигранти, пише АФП.

Някога самоувереният поход на Тръмп към втори мандат вече бе ударен от критиките относно отговорите му на пандемията с коронавирус и общодържавните антирасистки протести.

Решение на Върховния съд срещу желанието на администрацията му да премахне защитата на стотици хиляди нелегални мигранти, нанесе още един удар, тъй като платформата за преизбиране на Тръмп в голяма степен се опира на обещанието му да се справи с нелегалната имиграция.

Решението е двойно по-неприятно, защото Тръмп отдавна се похвали, че назначаването на двама съдии успява да наклони върховния съд на нацията вдясно.

САЩ въвежда незабавна депортация на мигранти, отнема правото на адвокат

САЩ въвежда незабавна депортация на мигранти, отнема правото на адвокат

Ускореният процес е за всички, които не могат да докажат, че са били в САЩ без прекъсване, повече от две години

В изблик на гняв в Twitter, Тръмп нарече това и други скорошни решения, които не му харесват, "изстрели с пушка в лицето на хората, които са горди да се наричат ​​републиканци".

В събота Тръмп ще лети за Тулса, за да проведе първия си митинг в кампанията от март. Тръмп е далеч по-щастлив пред радостни тълпи, отколкото на официалните събития на Белия дом.

Той е "много развълнуван", казва съветникът му Келиан Конуей.

Той ще се надява, че енергията на 20-хилядната тълпа ще изстреля преизбирането му, което според анкетите, губи сериозно от демократа Джо Байдън. Докато американците бавно се освобождават от блокирането заради пандемията, вече се планират няколко други митинга.

Но в Тулса има скок в случаите на коронавирус, а основният вестник в града и държавният здравен шеф предупреждават, че огромната тълпа в затворено пространство може да се превърне във вирусен инкубатор.

Съдебно дело, заведено в съд в Тулса, за да се опита да спре митинга, го нарече "вирусен свръхразпространител".

Анти-Тръмп републиканци насърчават гласоподавателите на GOP да подкрепят Байдън

Анти-Тръмп републиканци насърчават гласоподавателите на GOP да подкрепят Байдън

Вярват, че ако Тръмп бъде преизбран, ще срине Републиканската партия за поколение