Ватиканът се противопоставя на криминализирането на хомосексуалността, практикувано от редица страни с подкрепата на католически групи. Това заяви ръководителят на Доктриналната служба кардинал Виктор Мануел Фернандес, цитиран от "Ройтерс".

На представянето на нов документ, потвърждаващ противопоставянето на Ватикана на смяната на пола, джендър теорията и сурогатното майчинство, той нарече законите, наказващи хомосексуалността "голям проблем" и подчерта, че "разбира се, че не подкрепяме криминализирането".

Фернандес - либерален теолог, когото папа Франциск назначи за ръководител на Ватиканския дикастерий за доктрината на вярата преди по-малко от година, заяви, че е "болезнено" да се види, че някои католици подкрепят законите срещу хомосексуализма.

През февруари миналата година, на връщане от пътуване до Африка, където еднополовите връзки често са табу, папа Франциск посочи, че законите, криминализиращи ЛГБТ хората, са грях и несправедливост, защото Бог обича и подкрепя хората с привличане към същия пол.

Ватиканът пак заклейми смяната на пола и джендър теорията

Ватиканът пак заклейми смяната на пола и джендър теорията

В нов документ Църквата се противопоставя и на сурогатното майчинство, абортите и евтаназията

"Криминализирането на хомосексуалността е проблем, който не може да бъде пренебрегнат", отбеляза папата и се позова на статистика, според която 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони срещу тях, включително смъртно наказание.

При папа Франциск католическата църква стана по-приветлива към ЛГБТ общността. През декември кабинетът на кардинал Фернандес издаде ключов документ, позволяващ благословията на еднополовите двойки. Това предизвика остра реакция от страна на консерваторите.

Въпреки това Църквата официално поучи, че хомосексуалните актове "са вътрешно разстроени".

В отговор на въпрос дали такъв език може да бъде променен, кардинал Фернандес потвърди, че "това е много силен израз, който се нуждае от много обяснения, може би бихме могли да намерим по-ясен".

По негови думи смисълът на католическото учение е, че хомосексуалните действия не могат да се мерят с "огромната красота" на хетеросексуалните съюзи и Църквата "може да намери по-подходящи думи, за да изрази" това.

Папата уточнява: Църквата благославя, но не одобрява еднополовите двойки

Папата уточнява: Църквата благославя, но не одобрява еднополовите двойки

Благословиите са предназначени за отделните хора, а не за начина им на живот