Представителите на Великобритания, Франция и Германия разпространиха проекторезолюция срещу Иран преди срещата на борда на ядрения надзорен орган на ООН МААЕ следващата седмица. Те изглеждат решени да я прокарат въпреки съпротивата на техния съюзник САЩ. Това съобщава "Ройтерс", като цитира трима дипломати.

"Ройтерс" съобщи на 24 май, че САЩ и техните европейски партньори, известни като E3, са били разделени относно това дали да се противопоставят на Иран с Вашингтон, опасявайки се, че подобна резолюция може да рискува допълнителна ескалация в региона и да разклати лодката преди изборите в САЩ през ноември.

"Ние притискаме американците, но те остават приковани към мисълта, че не трябва да се прави нищо за ескалация с Иран", каза високопоставен европейски служител. "Това не е постигнало нищо досега и ние вярваме, че трябва да покажем твърдост сега."

Техеран реагира на подобни резолюции и често отговаря, като засилва дейността си.

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Гроси се опитва да засили надзора върху ядрената дейност на Техеран

Изминаха 18 месеца, откакто бордът на Международната агенция за атомна енергия за последен път прие резолюция срещу Иран, нареждайки му спешно да сътрудничи на продължилото години разследване за уранови частици, открити в три недекларирани обекта, което показва възможността за ядрена дейност.

Въпреки че броят на въпросните обекти е намален до два, Иран все още не е обяснил следите. Броят на други проблеми в Иран също се увеличи, включително Техеран, който не допуска много от най-добрите експерти на МААЕ по обогатяване на уран в инспекционния екип.

Трима дипломати казаха, че E3 е споделила проект на текст със страните от 35-членния борд на МААЕ.

Дипломатите казаха, че резолюцията се фокусира върху разследването и се отнася до възможността да се поиска от шефа на МААЕ Рафаел Гроси да предостави "изчерпателен доклад" за ядрените дейности на Иран, по-подробен от неговите редовни тримесечни доклади.

Той не заплашва да отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН.

Те все още не са го представили официално, което може да стане най-късно в началото на следващата седмица.

Иран обогатява уран, за да се доближи до оръжейния клас със стабилни темпове, докато дискусиите, насочени към подобряване на сътрудничеството му с ядрения надзорен орган на ООН, са в застой, показват два поверителни доклада на надзорния орган в понеделник.

Загрижеността относно атомните дейности на Иран е висока от известно време. Той обогатява уран до 60% чистота, все още под приблизително 90%, което е за оръжие, в продължение на три години. Той има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако бъде допълнително рафиниран, за три ядрени бомби, според мярка на МААЕ.

Западните сили казват, че няма надеждна гражданска енергийна цел за обогатяване до това ниво. МААЕ казва, че никоя друга страна не е направила това, без да е създала ядрено оръжие. Иран твърди, че целите му са изцяло мирни.

Смъртта на Раиси - поредната спънка в преговорите на МААЕ с Иран

Смъртта на Раиси - поредната спънка в преговорите на МААЕ с Иран

Техеран притежава обогатен уран, достатътчен за три атомни бомби

Съединените щати обаче не са искали друга резолюция срещу Иран на последните срещи на борда на МААЕ. Преди последния, през март, европейските сили вече не бяха съгласни с Вашингтон дали да търсят решение, преди да отстъпят.