Днес Великобритания наложи санкции на три фирми, които по нейни данни финансират военни групи, стоящи зад конфликта в Судан. От британското правителство повториха призивите си за трайно прекратяване на огъня, съобщават от Reuters.

"Бизнесът, който подкрепя враждуващите страни, трябва да бъде подведен под отговорност, заедно с отговорните за нарушенията на човешките права. Светът не трябва да забравя за Судан. Спешно трябва да сложим край на насилието", заяви британският външен министър Дейвид Камерън.

Строгите мерки ще наложат замразяване на активи на компании, свързани със Суданските въоръжени сили (SAF) и Силите за бързо реагиране (RSF), и ще ограничат финансовата им свобода, по данни от уебсайта на британското министерство. Трите фирми са Alkhaleej Bank, Al-Fakher Advanced Works и Red Rock Mining.

Смята се, че Alkhaleej Bank участва във финансирането на операциите на RSF и контролирането на ключови елементи от суданската икономика. Компанията Al-Fakher Advanced Works се използва от RSF за износ на злато, като по информация на Великобритания продажбите се използват за закупуване на оръжия. Компанията за добив и проучвания Red Rock Mining пък е дъщерно дружество на Sudan Master Technology, която вече има наложени санкции. По данни на британското правителство от юли миналата година компанията е тясно свързана със системата за отбранителна индустрия, икономическото и производствено звено на SAF.

"Една година след избухването на боевете продължаваме да виждаме ужасяващи жестокости срещу цивилни, неприемливи ограничения на хуманитарния достъп и пълно незачитане на живота на цивилните", посочи още Дейвид Камерън.

Мерките отбелязват първата годишнина от войната между съперничещите си военни фракции в Судан.

От Reuters припомнят още, че миналия месец Великобритания е обещала пакет от помощи в размер на 89 милиона паунда за Судан. Днес британският министър лорд Ричард Бениън е взел участие в международна хуманитарна конференция по въпроса за Судан, където е потвърдил предвидените средства за тази финансова година, посочват още от британското правителство.

Година след началото на войната в Судан светът гледа в друга посока

Година след началото на войната в Судан светът гледа в друга посока

Франция, Германия и ЕС искат повече финансиране за страната