Китайски висш дипломат призова Пекин и Вашингтон да върнат отношенията си по предсказуем и конструктивен път, като настоя, че САЩ трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай, като например Хонконг и Тибет, информира "Ройтерс".

Ян Цзиечи, директор на централната комисия по външните работи на Китайската комунистическа партия, е най-високопоставеният китайски представител, който говори на тема отношенията между Китай и САЩ, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност.

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Три дни след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън

По времето на администрацията на Доналд Тръмп отношенията на САЩ с Китай се сринаха до най-ниската си точка от установяването на дипломатически отношения през 1979 г., след като двете страни се сблъскаха по въпроси, вариращи от търговията и технологиите до Хонконг, Тайван и Синцзян и Южнокитайско море.

Въпреки че успокоява САЩ, че Китай няма намерение да оспорва или замести американската позиция в света, Ян подчерта, че никоя сила не може да спре развитието на Китай.

"САЩ трябва да спрат да се намесват в Хонконг, Тибет, Синцзян и други въпроси, свързани с териториалната цялост и суверенитет на Китай", подчерта Ян, определяйки това като въпроси, свързани с основните интереси на Китай и националното достойнство.

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Договорът им за отбрана е "продукт на Студената война"

По време на онлайн форум, организиран от Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай днес в Пекин, Ян увери, че Китай никога не се е месил във вътрешните работи на САЩ, включително в изборите им.

Ян, чиято позиция в управляващата комунистическа партия му дава по-голямо влияние дори от външния министър, също така призова администрацията на Байдън да не злоупотребява с концепцията за национална сигурност в търговията.

"Ние в Китай се надяваме, че САЩ ще се издигнат над остарялото разбиране за нулевата сума, съперничество между големи сили и ще работят с Китай, за да поддържат отношенията по правилния път", каза той.

Ян потвърди, че Китай е готов да работи със САЩ, за да вървят отношенията напред "без конфликт, без конфронтация, взаимно уважение и взаимно сътрудничество".

Думата "сътрудничество" се появи 24 пъти в речта му. Той загатна, че американските фирми могат да спечелят от износа за Китай на стойност 22 трлн. долара през следващото десетилетие.

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай