Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото на войната - и може да се влоши, каза заместник-началникът на военното разузнаване на Украйна генерал Вадим Скибицки в интервю за Economist.

Според него на руските военни е било наредено "да вземат нещо" преди и по повод честванията на Деня на победата в Москва на 9 май или ако не успеят, поне да постигнат някакъв успех за посещението на Владимир Путин в Китай седмица по-късно. "Нашият проблем е много прост: нямаме оръжия. Те (руснаците, бел.ред.) винаги са знаели, че април и май ще бъдат трудни времена за нас", подчерта Скибицки.

The Economist отбелязва и че американските оръжейни доставки едва ли ще съответстват на руските запаси, а и едва ли ще осигурят ефективна защита срещу нискотехнологичните, но високоразрушителни руски въздушни бомби.

Преговорите

Разузнаването на САЩ: Няма вероятност войната в Украйна да приключи скоро

Разузнаването на САЩ: Няма вероятност войната в Украйна да приключи скоро

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс свидетелства пред комисията по оценката на разузнавателната общност за 2024 г.

Вадим Скибицки казва, че не вижда начин Украйна да спечели войната само на бойното поле. Според него дори Украйна да може да изтласка руските войски обратно към границите от 1991 г., това няма да сложи край на войната.

Според Скибицки такива войни могат да завършат само с договори и в момента и двете страни се опитват да заемат най-изгодната позиция преди евентуални преговори. Но смислените преговори могат да започнат не по-рано от втората половина на 2025 г.

Дотогава Русия ще бъде изправена пред сериозни насрещни ветрове. Руският военен производствен капацитет се разшири, но ще достигне плато в началото на 2026 г. поради недостиг на материали и инженери, е прогнозата на украинското разузнаване. Но в крайна сметка и двете страни може да останат без оръжия. А ако нищо в друг аспект не се промени, Украйна ще бъде първата, която ще остане без оръжие, признава Скибицки.

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Според Берн обаче мирен процес без Москва е невъзможен

Близкото бъдеще

Русия има план на три нива за дестабилизация на Украйна през май месец. Основният фактор ще бъде военният - ситуацията на фронта, тъй като ще минат още седмици, преди Украйна да получи военната помощ на САЩ, одобрена наскоро от Конгреса. Второто ниво е информационна кампания, насочена към подкопаване на мобилизацията и политическата легитимност на президента Володимир Зеленски, чийто президентски мандат изтича на 20 май. Въпреки че в конституцията на страната ясно е записано, че във военно време пълномощията на държавния глава се удължават за неопределено време, в информационна кампания Русия ще използва формалния срок.

Третата част от руския план, според Скибицки, е кампания на Русия в опит да изолира Украйна в международен аспект.

Украйна - Европа - НАТО

Според него най-големият неизвестен фактор във войната е Европа. Освен ако съседите на Украйна не намерят начин да увеличат производството за отбрана, за да помогнат на Украйна, те също в крайна сметка ще се окажат под прицела на Русия.

А според Скибицки, не бива да се преувеличава значението на член 5 от договора на НАТО и дори присъствието на войски на НАТО в страни, граничещи с Украйна. Този член, според него, може да се окаже маловажен на практика.

"Руснаците ще превземат балтийските държави за седем дни. Времето за реакция на НАТО е десет дни."

Разузнавачът също така отбеляза, че храбростта и саможертвата на Украйна са дали на Европа многогодишна преднина, елиминирайки с поне десетилетие непосредствената заплаха от някога страховитите руски въздушнодесантни сили и морска пехота. Затова и в момента, по думите на Вадим Скибицки, въпросът се свежда и до това ще се отблагодари ли Европа за това и ще остави ли Украйна в играта: "Ние ще продължим да се борим. Ние нямаме избор, ние искаме да живеем. Резултатът от войната не зависи само от нас."

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

До седмици Украйна получава американското оръжие

Фронтът сега

Град Часов яр сега е от особено значение за Украйна, тъй като превземането му ще отвори пътя на руснаците към последните неокупирани градове в Донецка област. Според Скибицки вероятно е само въпрос на време Часов яр да бъде окупиран и градът да падне по същия начин като Авдеевка.

"Не днес и не утре, разбира се, но всичко зависи от нашите резерви и запаси", каза генералът. Той признава, че Украйна е далеч от стабилизиране на ситуацията, а Русия използва всичко възможни средства, за да постигне целите си.

Руската армия вече не е същата, каквато беше през 2022 г., и сега действа като "единен организъм, с ясен план и под единно командване", отбеляза Скибицки.

Скибицки също предполага, че Русия се готви за настъпление в Харковска и Сумска области. Основният удар, прогнозира той, ще започне "в края на май или началото на юни".

По данни на Главното разузнавателно управление Русия разполага с общо 514 хиляди в сухопътнити войски, които действат на украинска територия. В същото време северната групировка на руските въоръжени сили, базирана отвъд границата с Харков, наброява 35 хиляди души, но се планира тя да бъде разширена до 50-70 хиляди военнослужещи. Русия също "създава дивизия от резерви" (от 15 до 20 хиляди души), която може да бъде добавена към основните сили.

Това, според Скибицки, не е достатъчно за превземане на големи градове, като Харков и Суми, но вероятно е достатъчно за по-ограничени задачи.

"Възможна е бърза операция по влизане и излизане. Но операцията по превземането на Харков или Суми е от друг порядък. Руснаците знаят това. И ние знаем това", обяснява представителят на Главното разузнавателно управление.

ISW: Часов Яр, Харков и Суми ще са основни цели на бъдещото руско настъпление

ISW: Часов Яр, Харков и Суми ще са основни цели на бъдещото руско настъпление

Кремъл се опитва военно, медийно и дипломатически да пречупи Украйна