Германската армия страда от по-сериозен недостиг на оръжия и оборудване, отколкото преди нахлуването на Русия в Украйна преди година. Това посочва парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл в своя годишен доклад, съобщава "Ройтерс".

"Бундесверът разполага с твърде малко от всичко и има дори още по-малко след руската инвазия от 24 февруари 2022 г.", отбеляза Хьогл, чиято функция е да бъде защитник на правата на армията.

Тя упрекна правителството, че действа бавно не само в разходването на специалния фонд в размер на 100 милиарда евро, създаден миналата година, за да възстанови въоръжените силите, но и в попълването на военните запаси след бързата доставка на оръжия за Киев.

Годна или негодна е армията на Германия за война?

Годна или негодна е армията на Германия за война?

С малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа

"Нашите войски приветстват подкрепата за Украйна, въпреки че тя отваря големи пробойни в запасите им, тъй като гаубици, реактивни системи за залпов огън или танкове "Леопард" се предават на Киев", отбеляза Хьогл и настоя разпорежданията да се дават по-бързо.

"Нека бъде ясно, че в момента, в който една гаубица бъде предадена на Украйна, трябва да започне процесът на поръчка за нейната замяна", подчерта тя.

Освен това Хьогл призова служителите да ускорят модернизацията на казармите в цялата страна, чието състояние тя описа като позорно и разкритикува липсата на работещи тоалетни, чисти душове и Wi-Fi.

Тя изчисли, че необходимите инвестиции за обновяване на инфраструктурата са за общо 50 млрд. евро.

Проучване: Само 5% от германците са готови да защитят страната си с оръжие

Проучване: Само 5% от германците са готови да защитят страната си с оръжие

Докато Германия обсъжда дали да връща задължителната военна служба и за мъже, и за жени