Страните в конфликта в Либия използват мигранти и като бойци. Това става ясно от информация от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), съобщава ДПА.

"Имаме свидетелства от хора, които са били в центрове за задържане, че им е била дадена възможност да избират дали да останат там неопределено време, или да отидат на фронта", разкри представителят на ВКБООН за Централното средиземноморие Винсен Кошетел.

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия

Той не може да каже колко мигранти са получили такива предложения.

"Забелязахме, че най-търсени за целта са суданците, може би защото говорят арабски, затова и двете страни ги вербуват. Ако мигрантите приемат, те получават униформа и оръжие, след което веднага попадат в някоя от въоръжените групировки и се включват в бойните действия", добави Кошетел.

ВКБООН, която е една от малкото международни организации, представени в Либия, понякога получава достъп до лагерите за мигранти. От съображения за сигурност обаче ВКБООН наскоро намали служителите си в страната.

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ще използва всички дипломатически и военни средства за стабилен юг и ще сондира

Либия е в хаос след свалянето през 2011 г. на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. В страната, която е богата на петрол, има две враждуващи управления: подкрепяното от ООН слабо правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж в Триполи и другото, чието седалище е в източния град Тобрук, което е в съюз с ген. Халифа Хафтар, ръководител Либийската национална армия.

Турция предоставя военна подкрепа на правителството на Сарадж, докато Русия, както и Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), подкрепят ген. Хафтар.

Германският канцлер Ангела Меркел е домакин на конференция в Берлин в неделя, чиято цел е да постигне мирно споразумение за разкъсаната от война северноафриканска страна.

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Ключова конференция започва в Берлин